Головне меню
Рубрики
Анонси [29]
Колонка редактора [23]
На часі [25]
Еко [14]
Людина [24]
Актуальне інтерв’ю [12]
Світ без кордонів [7]
Резонанс [6]
Сторінки історії [17]
Глибинка [10]
Природа і ми [33]
Мисливство [13]
Рибальство [9]
Світ тварин [9]
Наш фотоконкурс [13]
Зі світу по нитці [4]
Хобі [17]
Цілюща аптека [29]
Лісова книгарня [9]
Цікаво [53]
Нотатки натураліста [161]
Світ очима дитини [20]
Лісовичок [31]
На замітку [18]
У світі пернатих [15]
Подорожуємо разом [29]
Психіка людина і проблеми лісівництва [10]
Новини [101]
Світ рослин [6]
Роздуми [9]
До теми [9]
Традиції та сьогодення [16]
До ювілею [7]
Статистика
Главная » 2013 » Травень » 20 » Фізичний труд у поєднанні з молитвою та пером
14:54
Фізичний труд у поєднанні з молитвою та пером

Начебто банальний і всім відомий постулат про те, що кожен має протягом життя посадити дерево... От нещодавно трішки вдалося втілити його на практиці. І річ зовсім не у висловах, а у тому сенсі, який вкладено у слова. А ще – у вперше відкритому для себе відчутті, що день прожитий справді немарно.
Садити дерева, приміром, у себе в саду – то одне. Зовсім інше, коли долучаєшся до подібного процесу, але у значно більших масштабах та значимості – на користь суспільства, у якому живеш. Робити благо для наступних поколінь – у цьому є щось терпкіше, солодше
.

Думати про когось, а не про себе допомагає всім охочим Всеукраїнська акція «Майбутнє лісу у твоїх руках», у ході якої лишень на Волині посадили лісових культур на площі понад 1000 га.
До акції активно долучаються школярі, студенти, представники місцевої влади та громадських організацій, а також працівники засобів масової інформації, духовенство.
Тож не так давно випала нагода спробувати себе у ролі «садівника лісу» і нам, журналістам, а також семінаристам Волинської православної богословської академії. Виїзд запланували на посадку, розміщену поблизу села Білосток Луцького району. Створити новий клаптик зелених легенів планети пропонували небагато-немало – територія охоплювала 8 га. А коли не так часто працюєш біля землі – такі масштаби вражають.
Цю акцію проводили у ДП «Ківерцівське ЛГ». Долучилися 20 журналістів та 30 семінаристів. Останні – під керівництвом отця Володимира, економа Волинської православної богословської академії.
– Наші студенти звикли до фізичної праці, тому на подібну акцію всі погодилися залюбки, – каже священик. – Важливо те, що труд у поєднанні з молитвою та ще й на природі – неабиякий внесок у розвиток своєї духовності. З точки зору релігії посадка лісу – позитивне творіння для наступних поколінь. Уявімо, як через кілька десятків років приїдуть студенти вже дорослими, зі своїми дітками й показуватимуть їм місцину, де колись ледве виднілися крихітні саджанці, а тепер там буяє ліс.
Найкраще – комбінувати фізичну і розумову працю. Трохи поприсідавши під пекучим сонцем, посадивши кілька десятків саджанців сосни, озброюємося фотокамерою і добрим словом. Цікаво, чи в мене однієї особливий настрій та піднесення?
Загалом більшість семінаристів беруть до рук меч Колесова не вперше. Третьокурсник Дмитро Панасюк зізнається, що ще в школі кілька разів брав участь у посадці лісу. На його думку, цей процес дарує особливий стан: для душі – прекрасна молитва, для тіла – корисні фізичні вправи.
Андрій Коваль (родом з Івано-Фран­ків­щини) теж свого часу долучався до посадки берези, а ще – дуба.
– Сьогоднішньою подією безперечно задоволений, – ділиться враженнями Євген Драч із Вінниччини. – Погода чудова, свіже повітря, приємні люди.
За словами студента Дмитра Гурина (зі Львівщини), садіння лісу – чудовий внесок у покращення навколишнього середовища, для майбутнього доброту людей. А ще такий процес виховує бадьорість духу.
Що там казати – погоджуюся з хлопцями на всі 100 відсотків! Враження – тільки позитивні. Мозок відпочиває, тіло наповнюється еліксиром нової енергії. А відчуття, що ти робиш щось особливе, ціннісне й вагоме, загострюються, коли береш до рук тендітний саджанець, кладеш у щойно зроблений отвір у землі, делікатно притискуєш… Торкаєшся своєю рукою майбутнього – у прямому сенсі цього слова.
Випитували про враження і колег по перу. Учасниця акції, журналістка Волинської державної телерадіокомпанії Олена Яручик зазначила, що процес висаджування майбутнього лісу дарує душевний відпочинок, оскільки безпосередньо єднаєшся з природою. А найважливішим є той факт, що робиш воістину добру справу.
– Останнім часом залучення охочих – різних верств населення – до посадки лісу стало частим явищем, – зазначає помічник лісничого Торчинського лісництва Андрій Молошик. – Звісно, нам це тільки в радість.
До речі, найбільш масштабною була акція посадки лісу, проведена в ДП «Ківерцівське ЛГ» зі створення захисних насаджень на землях Рокинівської селищної ради Луцького району біля с. Брище. Саме тут захисні насадження повинні відігравати роль біологічного фільтра захисту с. Брище від полігону побутових відходів обласного центру Волині.
Долучилися понад 700 охочих: апарат обласної адміністрації, обласна рада, Луцька районна державна адміністрація, Луцька районна рада, Луцька міська рада, студенти вищих навчальних закладів, молодіжна організація «Молоді регіони». Висадили близько 100 тис. сіянців сосни звичайної.
Зауважимо: попри погодні умови, акція на Волині цього року, порівняно з попередніми, стала наймасштабнішою. Лісівники та їхні помічники висадили понад 9 млн сіянців.


Тетяна САСЮК
Фото автора

Категория: Людина | Просмотров: 594 | Добавил: Live | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Свіжий номер ЛВ
Читайте українське
Архів ЛВ
Календар
«  Травень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031