Головне меню
Рубрики
Анонси [29]
Колонка редактора [23]
На часі [25]
Еко [14]
Людина [24]
Актуальне інтерв’ю [12]
Світ без кордонів [7]
Резонанс [6]
Сторінки історії [17]
Глибинка [10]
Природа і ми [33]
Мисливство [13]
Рибальство [9]
Світ тварин [9]
Наш фотоконкурс [13]
Зі світу по нитці [4]
Хобі [17]
Цілюща аптека [29]
Лісова книгарня [9]
Цікаво [53]
Нотатки натураліста [161]
Світ очима дитини [20]
Лісовичок [31]
На замітку [18]
У світі пернатих [15]
Подорожуємо разом [29]
Психіка людина і проблеми лісівництва [10]
Новини [101]
Світ рослин [6]
Роздуми [9]
До теми [9]
Традиції та сьогодення [16]
До ювілею [7]
Статистика
Главная » 2013 » Серпень » 20 » Друге дихання відкриває... ДОРОГА
11:57
Друге дихання відкриває... ДОРОГА
Плануючи будівництво нової лісової дороги, лісівники враховують, що вона служитиме не один десяток років. А найголовніше – розробляючи план проходження нового лісового полотна, фахівці зважають на те, що цим шляхом проводитимуться безперервні лісові роботи – від весни до весни. Крім того, лісові дороги будують власним коштом, тому потрібно і зекономити, і якісне й добротне лісове полотно звести.


Розвиток лісової інфраструктури – одне із тих завдань, яке тернопільські лісівники відносять до пріоритетних у лісовій галузі краю. Будівництво лісових полотен дає змогу пришвидшити всі лісокультурні роботи, вчасно провести догляд за молодими лісовими культурами, щоб згодом перевести їх у якісний і здоровий ліс.
Лісовою дорогою здійснюються і протипожежні заходи, адже вона веде до важкодоступних місць, що дає змогу вчасно дістатися туди протипожежною технікою. Водночас і полегшує роботу працівникам державної лісової охорони забезпечувати захист лісів від несанкціонованих вирубувань. Гарна лісова дорога спрощує лісівникам проведення різноманітних санітарно-оздоровчих заходів.
Крім того, будуючи лісові дороги, лісівники завжди враховують їхню соціальну значимість, адже такі шляхи нерідко в кілька разів скорочують відстані між населеними пунктами, полегшуючи життя мешканцям навколишніх міст, сіл і селищ.
Як поінформував на нещодавній колегії обл­управління начальник відділу лісових ресурсів та технічної політики Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства Любомир Ничка, нині держпідприємствами ТОУЛМГ виготовлено проектну документацію лісовозних доріг, погоджено проходження трас доріг та надано лісівничо-екологічну експертизу проектам.
Працівники відділу лісових ресурсів та технічної політики Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства під головуванням заступника начальника ТОУЛМГ Олега Яремка здійснюють виїзні перевірки на місця будівництва доріг, оглядаючи стан їх ведення.
Як зазначив Олег Павлович, усі роботи держпідприємства виконують самотужки, залучаючи наявну лісогосподарську техніку та власні трудові ресурси. До того ж, будівельні матеріали здебільшого місцеві, тож вдається зекономити значні кошти на паливі, адже не потрібно долати значних відстаней задля транспортування їх до місць безпосереднього будівництва лісової дороги.
До прикладу: ДП «Бучацьке лісове господарство» планує збудувати цьогоріч у Дорогичівському лісництві лісове полотно протяжністю 1,4 км ІІ типу та 1,3 км лісополотна ІІІ типу з твердим покриттям. Якщо кошторисна вартість лісополотна становить 340 тис. грн, то, враховуючи всі названі чинники, лісовому господарству вдасться зекономити 170 тис. грн. Немало, чи не так?
Подібний стан справ і в Тернопільському лісгоспі. Це державне підприємство планує збудувати аж три лісовозні дороги у трьох лісництвах – Збаразькому (1 км), Мшанецькому (1 км дороги ІІ типу та 0,7 км ІІІ типу) і Скалатському (1 км) лісництвах. Всього – 3,7 км лісополотен. Згідно з кошторисом, підприємство мало би витратити на будівництво зазначених доріг 520 тис. грн, проте лісівники планують затратити значно меншу суму – 290 тис. грн, знову ж таки значно зекономивши.
До речі, минулоріч Тернопільське лісове господарство з робочим візитом відвідав голова Держлісагентства України Віктор Сівець. Відкриваючи лісові дороги у двох лісництвах – Збаразькому й Мшанецькому, керівник відмітив сумлінну роботу лісівників із виконання Програми з будівництва лісових доріг.
Цьогоріч у планах бережанських лісівників – будівництво двох лісодоріг зі значним кілометражем – 2,2 км у Бережанському та 1,9 км – у Нараївському лісництвах. Минулоріч ДП «Бережанське лісомисливське господарство» збудувало дорогу в Бережанському лісництві «з нуля», тобто на місці, де раніше її не було взагалі. До того ж, місце під планування будівництва майбутньої лісової дороги чергувалося подекуди горбогір’ям, а подекуди – підвищеною вологістю, бо раніше тут зростала вологолюбна вільха. Тож у підході від її проектування до зведення довелося врахувати чимало важливих факторів, аби лісополотно відповідало стандартам та витримувало значне навантаження, адже їздитиме ним не лише легкий автотранспорт, а й лісовозні машини, бо ж лісове полотно першочергово є виробничим. У майбутньому лісівники додадуть цьому лісополотну і соціального статусу, адже до населеного пункту (с. Надорожнова) – рукою подати. До речі, лісничий Бережанського лісництва Леон Наконечний розповів про те, що навколишні мешканці вже облюбували цю дорогу, приїжджаючи сюди за дарами лісу або просто відпочити й полюбуватися гарними місцинами.
У Суразькому лісництві, що входить до ДП «Кременецьке лісове господарство», 2013 р. планують добудувати до минулорічного двокілометрового лісополотна 1,9 та 1,7 км дороги відповідно ІІ та ІІІ типів.
Цьогорічний кілометраж з’єднає два населені пункти – Андрушівку й Кутянки. За словами головного інженера Кременецького лісгоспу Олександра Войтюка, лісова дорога з’єднає Кутянки, яке розміщене у передмісті Шумська з Андрушівкою Шумського р-ну і скоротить шлях від одного до іншого села з 15 до 5 км. Минулоріч на будівництво пішло більше 3 тис. т гірської маси. Олександр Петрович наголосив на тому, що лісництву вдалося значно зекономити кошти під час будівництва дороги. Адже за радянських часів неподалік розробляли кам’яні кар’єри, тож залишилося багато відходів гірської маси з камінцями. Кошторисна вартість будівництва лісових доріг цьогоріч становить 430 тис. грн. Кременецькі лісівники, як і торік, мають орієнтовний план витрат. За їхніми розрахунками, економія становитиме 180 тис. грн. Значна частка з цих коштів – витрати на транспорт.
В Улашківському лісництві найпівденнішого лісового господарства – ДП «Чортківське ЛГ» цьогоріч збудують лісову дорогу протяжністю 2,5 та 2,1 км ІІ та ІІІ типу відповідно. Чортківські лісівники уже розпочали будівельні роботи та розрахували її орієнтовну вартість – 350 тис. грн замість 490 тис. кошторисних.
– Ми розуміємо важливість розвитку лісової інфраструктури, – наголошує заступник начальника ТОУЛМГ Олег Яремко. – Витрати суттєві як для Тернопільщини, адже всі будівничі роботи проводяться за власні кошти підприємств, і з місцевих бюджетів не виділяється жодної копійки, хоча всі державні підприємства є справними платниками податків та інших соціальних внесків.
Якісні лісові дороги – це економія часу, якого в лісівників не зажди багато, аби впоратися з усіма лісокультурними, протипожежними, санітарно-оздоровчими, виробничими, профілактичними роботами. Зрештою, це економія на пальному й ремонті лісової техніки.
Ми завжди наголошуємо на тому, що лісові дороги є і соціальними, адже ними користуються не лише працівники лісової галузі, а й мешканці навколишніх населених пунктів. Тож зводячи чергову лісову дорогу, лісівники Тернопілля вдихають у неї життя. Бо ж недарма лісові дороги називають лісовими артеріями, які забезпечують його другим диханням.


Марія САБАН


На фото: лісополотно розташоване у Бережанському лісництві, що входить до ДП «Бережанське лісомисливське господарство». Його бережанські лісівники планують добудувати цього року. Будівництво дороги є доволі складним, адже деякими ділянками майбутня лісотраса проходить горбогір’ям. Тягнеться майбутня лісова дорога в лівий бік від збудованої і зданої в експлуатацію дороги торік. А прямуватиме вона аж до села Куряни, тож, крім виробничої, несе в собі і соціальну складову, що важливо для мешканців навколишніх сіл. 


Категория: Актуальне інтерв’ю | Просмотров: 736 | Добавил: Live | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Свіжий номер ЛВ
Читайте українське
Архів ЛВ
Календар
«  Серпень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031