Головне меню
Рубрики
Анонси [29]
Колонка редактора [23]
На часі [25]
Еко [14]
Людина [24]
Актуальне інтерв’ю [12]
Світ без кордонів [7]
Резонанс [6]
Сторінки історії [17]
Глибинка [10]
Природа і ми [33]
Мисливство [13]
Рибальство [9]
Світ тварин [9]
Наш фотоконкурс [13]
Зі світу по нитці [4]
Хобі [17]
Цілюща аптека [29]
Лісова книгарня [9]
Цікаво [53]
Нотатки натураліста [161]
Світ очима дитини [20]
Лісовичок [31]
На замітку [18]
У світі пернатих [15]
Подорожуємо разом [29]
Психіка людина і проблеми лісівництва [10]
Новини [101]
Світ рослин [6]
Роздуми [9]
До теми [9]
Традиції та сьогодення [16]
До ювілею [7]
Статистика
Главная » 2013 » Червень » 20 » Черепашачі «шури-мури»
11:54
Черепашачі «шури-мури»

Не може не дивувати те величезне розмаїття рослин і тварин, що нас оточує! Здавалося, тільки недавно ласкаве тепле сонечко зігріло землю, а все навкруги вже зазеленіло, розквітло, дзвінко защебетали пташки, заметушилися комашки. Наприкінці весни на рослинах з’являється насіння, а у тварин – малеча. А тепер уявіть собі, що раптом з якихось причин усе живе втратить здатність до розмноження! З кожним роком природа ставатиме біднішою, аж поки Земля не перетвориться на мертву пустелю. 


Отже, здатність розмножуватися, тобто давати потомство, що з дивовижною точністю повторює будову, поведінку, спосіб життя, пристосування батьків, є запорукою продовження життя на нашій планеті.
Під час однієї із велопрогулянок мені вдалося підгледіти черепашачі «шури-мури». Сексуальна активність черепах припадає на кінець весни. Саме цей час називають черепашачим шлюбним періодом.
Розмноження черепах – процес вкрай цікавий. Якщо ви ніколи не спостерігали за їхньою поведінкою під час шлюбного періоду, то наша стаття тим більше буде вам цікавою.
Як же поводяться черепахи під час розмноження? Самці нерідко влаштовують між собою бої за право «потоваришувати» з тією чи іншою самкою. Так, сухопутні представники чоловічої статі під час боїв переслідують суперників, намагаючись перекинути їх на панцир. Окрім того, сухопутні черепахи-самці вдаряють і навіть кусають своїх супротивників. У водних представників чоловічої статі бої в основному полягають в укусах і переслідуванні своїх конкурентів.
Тоді переможці черепаших турнірів починають зваблювати дам. І тут є свої особливості. Самець рухається назустріч подрузі, потім простягає до неї передні лапки і починає здійснювати вібруючі рухи своїми великими кігтями прямо перед її головою. Проте мета залицяння – зовсім не в тому, щоб показати красу передніх лап і неймовірно довгі кігті, ціль – змусити самку припинити рух і опинитися в найбільш зручному і комфортному становищі для розмноження. Отакі вони – самці. Однак цього і слід було очікувати.
Самка показує своє розташування до спаровування так: вона зупиняється і залишається на одному місці. Самець тим часом дуже обережно винюхує хвостову зону своєї подруги і забирається до неї на спину, а точніше – на панцир. Ви думаєте, це все? Ні, самцеві черепахи потрібно буде ще багато-багато разів обнюхати хвіст самки і залізти їй на панцир, перш ніж він нарешті «влаштується зручно». До кінця дня змучений самець таки доб’ється свого. А щоб не зісковзнути, зачіплюється дзьобом за шию своєї дами.
Ні для кого не стане відкриттям той факт, що черепашки – яйцекладні тварини. Самочки відкладають яйця в яму, котру викопують своїми ж задніми лапами і яку після цього відразу ж засипають і втрамбовують. Черепахи намагаються від­кладати яйця поблизу водойм. Так, щоб черепашенятам було простіше і швид­ше дістатися до води і не потрапити на очі ненажерливим хижакам. Однак зовсім поруч із водою самки теж не стануть копати ямку – велика ймовірність, що яйця змиє під час паводка, і маленькі черепашки так і не з’являться на світ.
Найчастіше черепаші яйця схожі на білі кульки для гри в настільний теніс і мають дуже щільну оболонку. Відклавши яйця, черепашка мама зазвичай заспокоюється і забуває про своє потомство. Хоча деякі види черепах, наприклад, коричнева, продовжують оберігати дитинчат аж до їх вилуплення.


Підготував Андрій ВОЛИНСЬКИЙ
Фото автора

Категория: Природа і ми | Просмотров: 625 | Добавил: Live | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Свіжий номер ЛВ
Читайте українське
Архів ЛВ
Календар
«  Червень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930