Головне меню
Рубрики
Анонси [29]
Колонка редактора [23]
На часі [25]
Еко [14]
Людина [24]
Актуальне інтерв’ю [12]
Світ без кордонів [7]
Резонанс [6]
Сторінки історії [17]
Глибинка [10]
Природа і ми [33]
Мисливство [13]
Рибальство [9]
Світ тварин [9]
Наш фотоконкурс [13]
Зі світу по нитці [4]
Хобі [17]
Цілюща аптека [29]
Лісова книгарня [9]
Цікаво [53]
Нотатки натураліста [161]
Світ очима дитини [20]
Лісовичок [31]
На замітку [18]
У світі пернатих [15]
Подорожуємо разом [29]
Психіка людина і проблеми лісівництва [10]
Новини [101]
Світ рослин [6]
Роздуми [9]
До теми [9]
Традиції та сьогодення [16]
До ювілею [7]
Статистика
Главная » 2015 » Лютий » 26 » Знайомтеся: лісник!
15:44
Знайомтеся: лісник!

Обираючи професію, ми нерідко опираємося на вподобання друзів і знайомих. А ще досить великий вплив має мода на професію. Проте плануючи своє майбутнє (а саме професія і створює це майбутнє), людина має відштовхуватися від уподобань, своїх навиків чи здібностей. Досить часто ми навіть не знаємо про існування тих чи інших напрямків, тим самим випускаючи їх із поля зору. Отож, рубрика від ВОЦЗ «Моя професія», яку розпочинаємо у цьому номері «ЛВ», проведе вас світом професій. Думаємо, це буде і пізнавально, і… корисно.

Лісник – головна посада лісової охорони. Але окрім охорони лісу, він бере участь у всіх лісогосподарських роботах, а саме: займається розведенням та відновленням лісу, збиранням насіння, доглядом за ґрунтом і станом дерев, проведенням меліораційних робіт, розведенням лісових звірів (дбає про умови їхнього життя, забезпечує їх кормом, будує годівниці). Крім цього, лісник організовує ремонти лісових будинків, догляд за ними, ремонти лісових доріг, контролює їхню якість та стежить за правилами користування лісом. Його головною функцією є постійне щорічне збільшення ресурсів.
Специфіка професії
Професійна діяльність лісника кваліфікується як фізична та розумова праця. Працює лісник в одну зміну, але має ненормований робочий день. Як правило, робочий час минає просто неба, на відкритому повітрі за різних погодних умов.
До основних несприятливих факторів у роботі лісника можна віднести перегрівання та переохолодження тіла, промокання одягу, застуду.
Великі навантаження в роботі лісника припадають на зоровий та слуховий аналізатори, опорно-руховий апарат, нюх.
Для успішної професійної діяльності ліснику необхідні ґрунтовні знання із загальноосвітніх дисциплін, таких, як біологія, хімія, фізика, креслення, географія.
Лісник має досконало знати ліс, щоб добре в ньому орієнтуватися. Він повинен володіти і такими якостями: комунікабельність, організованість, відповідальність, терпимість, витривалість, акуратність.
Людині, яка вирішила присвятити своє життя лісовому господарству, варто бути зорієнтованою на, м’яко кажучи, дещо задовгий технологічний процес, котрий може тривати не одне десятиліття. Робота в лісі передбачає не лише насадження багаторічних дерев та створення лісового масиву. Це ще і повсякденна охорона лісових угідь, облік усього, що з ними пов’язано, технологія лісозаготівлі та деревообробки, транспортування, виготовлення певних видів продукції тощо. Але навіть до простих, здавалося б, речей, необхідний професійний підхід. Візьмемо, до прикладу, таку цілком буденну справу, як посадка лісу. Чимало читачів, певне, уявляють цей процес досить спрощено: взяв саджанець – та й посадив. Насправді, щоб це одне-єдине деревце виросло і принесло користь, потрібно визначитися з ґрунтом, з самою породою дерева, зробити спеціальні заміри на густину та щільність майбутнього лісу, врахувати всі особливості флори і фауни, поєднуваність різних порід.
Усі лісогосподарські роботи відбуваються на свіжому повітрі. Бо для того, щоб створити лісовий масив, потрібно засадити саджанцями не один гектар землі. Але лісник не лише створює, але й доглядає і стежить за порядком у лісі. Робота розпочинається з ранньої весни і триває цілий рік. Адже восени розпочинається збирання насіння, а взимку потрібно стежити за порядком, щоб не було нелегальної вирубки дерев. 
Здобути професію лісника можна у: Східноєвропейському національному уні­вер­ситеті ім. Лесі Українки (Волинська обл., м. Луцьк, проспект Волі,13); Відокре­мленому підрозділі Національного університету біоресурсів і природокористування України «Бережанський агротехнічний інститут» (Тернопільська обл., м. Бережани, вул. Академічна, 20); Шацькому лісовому коледжі ім. В. В. Сулька (Волинська обл., смт Шацьк, вул. 50 років Перемоги, 20).
Лісник працює у державних або приватних лісництвах, на лісівницьких підприємствах. На Волині працевлаштуватися можна у Шацькому національному парку, ДП «Любомльський лісгосп», Ковельському держлісгоспі, СЛАТ «Тур», ДП «Володимир-Волинське ЛМГ», Маневицькому, Колківському, Городоцькому та Поліському лісових господарств. Оклад – трохи вище середнього. 
Мабуть, кожен із нас чув крилатий вислів: «Ліси – це легені планети», а також про те, що з кожним роком площа лісів зменшується через хижацьке ставлення людей до природи, яка дає все необхідне для існування життя. Тому для того, аби життя на нашій планеті тривало, нам потрібні ліси, а деревам необхідний помічник – лісник.

Категория: Новини | Просмотров: 1507 | Добавил: Live | Рейтинг: 2.0/2
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Свіжий номер ЛВ
Читайте українське
Архів ЛВ
Календар
«  Лютий 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728