Головне меню
Рубрики
Анонси [29]
Колонка редактора [23]
На часі [25]
Еко [14]
Людина [24]
Актуальне інтерв’ю [12]
Світ без кордонів [7]
Резонанс [6]
Сторінки історії [17]
Глибинка [10]
Природа і ми [33]
Мисливство [13]
Рибальство [9]
Світ тварин [9]
Наш фотоконкурс [13]
Зі світу по нитці [4]
Хобі [17]
Цілюща аптека [29]
Лісова книгарня [9]
Цікаво [53]
Нотатки натураліста [161]
Світ очима дитини [20]
Лісовичок [31]
На замітку [18]
У світі пернатих [15]
Подорожуємо разом [29]
Психіка людина і проблеми лісівництва [10]
Новини [101]
Світ рослин [6]
Роздуми [9]
До теми [9]
Традиції та сьогодення [16]
До ювілею [7]
Статистика
Главная » 2015 » Березень » 17 » Закрита коренева система чи посіви жолудя: хто кого?
21:44
Закрита коренева система чи посіви жолудя: хто кого?

Тернопільські лісівники доводять, що вирощування садивного матеріалу із закритою кореневою системою – неефективне. 
Такий спосіб застосовують закордоном останні 45 років. У багатьох країнах садіння лісів на 90% і більше проводиться з використанням однорічних сіянців із закритою кореневою системою. У Європі розроблено і діють понад 20 технологій такого вирощування. В Україні практикують дві технології, які застосовувалися і на Тернопільщині. Зокрема, в Бучацькому і Чортківському лісових господарствах. І ось який результат маємо…

Застосування технології 
вимагає не лише чіткого її 
виконання, а й використання 
субстрату країни-розробника

«Якщо в Бучацькому лісгоспі перший рік купували таблетки «Джиффі-7» і результат був позитивним, то наступного року застосували субстрат львівської форми, якість якого виявилася значно гіршою від закордонного аналога, – говорить головний спеціаліст лісового відділу ТОУЛМГ Надія Козацька. – Тож результат був негативним, а витрачені кошти не виправдали очікувань. Робимо висновок, що застосовуючи такі технології, потрібно використовувати лише пропонований ними субстрат. Окрім того, суттєвим недоліком є контейнери невеликих розмірів, касет і таблеток, довжина кореневої системи сіянця в яких не перевищує 10 сантиметрів, що унеможливлює отримання садивного матеріалу, згідно з чинним стандартом (довжина кореневої системи має бути до 28 сантиметрів – авт.)». 
Поліетиленова плівка 
й агроволокно: що краще?

Для виготовлення контейнерів можна використовувати поліетиленову плівку або агроволокно. При використанні поліетилену виникає багато недоліків, зокрема, помірний розпад для створення бар’єру проникнення з ґрунту повітря та у субстраті розповсюдження коріння бокових коренів у верхньому шарі землі. Позитивом її використання є попередження зараження сіянця личинками коренегризів і бар’єром проникнення бур’янів у субстрат, що перешкоджає росту сіянця. Застосування агроволокна для виготовлення контейнерів – найкращий спосіб вирощування садивного матеріалу із закритою кореневою системою для умов Тернопільської області, особливо з огляду на те, що він, як і поліетиленова плівка, призначений для сіянців дуба звичайного, а це особливо цікавить тернопільських лісівників. Зокрема такий контейнер забезпечує цілісність кореневої системи сіянця при садінні, створює умови вільного волого- і газообміну, генерацію елементів мінерального живлення підґрунтом субстрату контейнера та ін. Крім того, застосовувати посадку сіянців із ЗКС можна на відкритому полігоні з розміщенням їх у довільній формі.
Для вирощування сіянців дуба форма контейнерів з агроволокна і поліетилену має бути циліндричної форми з оптимальним розміром 28х8 см, де 28 – довжина, 8 – діаметр контейнера. Такі контейнери можна розміщувати на полігоні, на відміну від фінської і норвезької технологій, які передбачають застосування лише в контрольованому середовищі. Крім того, розміщення не вимагає порядковості, тобто контейнери можна встановлювати довільно на приблизно півтораметровій висоті, для чого можна використати брус чи дошки, щоб обгородити.
Повітряне підрізання коріння 
не убезпечує сіянець від розвитку
мичкуватої кореневої системи

Є й інший варіант для обмеження росту стрижневого кореня сіянців дуба – так зване повітряне підрізання коріння, при якому контейнери з субстратом розміщують на металевій сітці, що закріплюється на днище блоку і перебуває на незначній висоті – 5-8 см над поверхнею ґрунту. Повітряне підрізання стрижневого кореня не спричиняє його закручування в контейнері, але стає причиною розростання бокового коріння і формування мичкуватої кореневої системи, тож такий спосіб невиправданий. Його можна поставити в один ряд із вирощуванням дворічних сіянців на розсаднику, що потребує значно менше витрат, ніж цей спосіб. 
При цьому обов’язково треба використовувати ці препарати в процесі вирощування садивного матеріалу з закритою кореневою системою, що дає можливість отримати сіянці заввишки і в діаметрі у 1,5-2 рази більші, ніж у відкритому ґрунті.
Вартість вирощування сіянців із ЗКС не завжди виправдана
Собівартість вирощування тисячі штук дуба звичайного із ЗКС на підприємствах, де проводилися дослідження, становила 2690 грн, сосни звичайної – 2240 грн, що перевищує собівартість вирощування сіянців із відкритою кореневою системою у 10-13 разів. Зменшення витрат на вирощування сіянців із ЗКС можна досягти з допомогою використання засобів механізації, виготовлення контейнерів та заповнення їх субстратами. (Ціни вказані до моменту інфляції у Україні, відтак сьогодні вони стрибнули на кілька порядків угору, – ред.).
2005-го цим методом виростили 5 тис. сіянців дуба звичайного, які використовували для створення трьох лісових ділянок у 2009 р. площею 3,2 га – в Золотопотіцькому і Коропецькому лісництвах. 2010-го створили одну лісову ділянку дуба звичайного площею 1 га у Золотопотіцькому лісництві. Під час досліджень цих ділянок особливої відмінності з приживлюваності й енергії росту не спостерігалося, порівняно з тими лісокультурами, які створені з садивного матеріалу у відкритому ґрунті.
Використання садивного матеріалу 
із ЗКС для посадки великих площ та вчасного проведення лісокультурних заходів є оптимальним

Останні два роки вирощування садивного матеріалу із ЗКС щодо дуба звичайного застосовувало Скала-Подільське лісництво ДП «Чортківське ЛГ» у пінополістирольних блоках (фінська технологія «Лянен Екопот»). Виростили 2800 штук сіянців, які використали для доповнення лісових культур дуба звичайного. Значні обсяги посадки лісових культур Скала-Подільського лісництва унеможливлюють проведення доповнення вчасно звичайним способом, тому доповнення садивним матеріалом із ЗКС є вигідним для цього лісництва. 
Незважаючи на те, що спосіб лісовідновлення садивним матеріалом із ЗКС дозволяє зменшити кількість садивних місць на одиниці площі, збільшити приживлюваність і збереження садивного матеріалу, зменшити кількість доглядів, продовжити терміни садіння, але розрахунки показують, що на цей час виробнича собівартість вирощування сіянців із ЗКС у кілька разів перевищує ціну вирощування сіянцями, висадженими у відкритий ґрунт.  
Якщо у тих же обсягах робіт вартість одного посівного місця при створенні лісових культур становить 0,53 грн, то із ЗКС – 3,06 грн. Збільшення собівартості садивного матеріалу з закритою кореневою системою відбувається за рахунок витрат на насипання, шпигування пакетів, контейнерів касет, що потребує залучення значної кількості працівників.
Крім того, порівнявши стан лісових культур дуба звичайного, вирощених із закритою кореневою системою з лісовими культурами, створених садивним матеріалом із розсадника, очевидно, що показники вирощування садивного матеріалу із ЗКС гірші.
Альтернатива посадці сіянцями 
із ЗКС – створення лісових культур дуба звичайного посівом жолудя

«Враховуючи досвід тернопільських лісівників, можна сказати, що створення лісових культур із закритою кореневою системою є дороговартісним. Ми не бачимо великої економії коштів, тому найбільш доцільним створенням лісових культур дуба звичайного є шлях посіву його жолудем. Саме цей спосіб позбавляє можливості утворення мичкуватої кореневої системи, а сприяє виникненню стрижневої, що забезпечує вирощування стійких високопродуктивних дубових насаджень. Тому лісові господарства Тернопільщини щорічно збільшують обсяги створення лісокультур дуба звичайного шляхом посіву.
Невеликі площі лісництв, за винятком таких, як Скала-Подільське, дозволяють виконати всі обсяги посадок і доповнень лісових культур вчасно, тож найбільш доцільним використанням посадки із ЗКС, на думку головного спеціаліста лісового відділу ТОУЛМГ, є посадка декоративного матеріалу. Саме вирощування хорошого садивного декоративного матеріалу із закритою кореневою системою є доцільною, потрібною і навіть обов’язковою умовою для лісової галузі Тернопілля», – резюмувала Надія Козацька.
Марія САБАН
Фото автора

Категория: Роздуми | Просмотров: 1715 | Добавил: Live | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Свіжий номер ЛВ
Читайте українське
Архів ЛВ
Календар
«  Березень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031