Головне меню
Рубрики
Анонси [29]
Колонка редактора [23]
На часі [25]
Еко [14]
Людина [24]
Актуальне інтерв’ю [12]
Світ без кордонів [7]
Резонанс [6]
Сторінки історії [17]
Глибинка [10]
Природа і ми [33]
Мисливство [13]
Рибальство [9]
Світ тварин [9]
Наш фотоконкурс [13]
Зі світу по нитці [4]
Хобі [17]
Цілюща аптека [29]
Лісова книгарня [9]
Цікаво [53]
Нотатки натураліста [161]
Світ очима дитини [20]
Лісовичок [31]
На замітку [18]
У світі пернатих [15]
Подорожуємо разом [29]
Психіка людина і проблеми лісівництва [10]
Новини [101]
Світ рослин [6]
Роздуми [9]
До теми [9]
Традиції та сьогодення [16]
До ювілею [7]
Статистика
Главная » 2015 » Січень » 20 » Загадки й благодать далекої Норвегії
22:53
Загадки й благодать далекої Норвегії

Згідно зі скандинавською міфологією, північні боги наділені особливою силою, серйозністю. Приміром, однорукий бог військової доблесті Тюр «відповідає» за розум, закон, судження та міру. Бог війни і перемоги Один уособлює натхнення, інтуїцію, трансформацію. За Тором (бог грому і бурі) закріплені втілення фізичної сили, енергії, могутності. Фрейя (богиня любові й війни) символізує благополуччя, фізичне здоров’я, створення, відновлення, а також природні явища. Їх іще багато – суворих і доблесних богів далекої Скандинавії. Та є важлива риса, яка всіх об’єднує, – потужна сила їхнього енергетичного потенціалу. 

Хто прагне відновити душевну рівновагу, «перезарядити» внутрішній стержень свіжими потоками енергії, щоб жити й творити з новими силами, Скандинавія – до ваших послуг. На сторінках цього номера «Лісового вісника» запрошуємо вас у подорож таємничою й величною Норвегією.
У перекладі українською Норвегія означає «шлях на північ». Вона є найбільш північною державою Європи. Безмежні простори родючих долин, величні гори, ліси, охайні й доглянуті міста…

– У всьому присутня акуратність, простота, – ділиться враженнями рівнянка, засновниця тренінгової компанії «Guru center» Ірена Слута. – Незважаючи на те, що велика частина населення Норвегії займається сільським господарством, вигляд їхніх обійсть зовсім не видає цієї ознаки. Проїжджаючи повз помешкання з прилеглими ділянками, в око впадає чистота й охайність територій довкола будинків. Їду трасою, а за вікном – гарна картинка, неначе з реклами: чистенькі зелені поля, на яких пасуться ідеально доглянуті корови і вівці. Але це не картинка – у них така реальність!
Столиця Норвегії відома замком Акерсхус. Фортеця вважається найстарішою спорудою Осло, що збереглася донині з далекого 1308 р. Цікаво, що у 1527 р. замок згорів дотла. Згодом його перебудували з каменю цистерціанського абатства із сусіднього острова. На початку ХХ ст. на території замку створили музей. У 1940 р. споруду захватили німці. Протягом наступних п’яти років тут розміщувалося гестапо. Нині у замку діють музеї Опору і Збройних сил Норвегії. У фортеці розміщуються штаб Збройних сил Норвегії та міністерство оборони. Замок із каплицею і фортеця відкриті для відвідин туристами.    
По приїзді в Осло Ірені пощастило втрапити на норвезький сезонний фестиваль їжі, на якому представляють місцеву продукцію. Гамірний вуличний ярмарок, де продають переважно рибу, сири, а ще – шоколад. Відомо, що південно-західне узбережжя Норвегії омивається Північним морем. Це країна рибальства, тому риби – на будь-який смак. Популярністю користується норвезький лосось, тріска всіх видів, камбала, палтус, форель. 


Одним із улюблених видів риби серед норвежців є звичайний оселедець. Навіть побутує жарт: «Справжній норвежець їсть оселедець двадцять один раз на тиждень». Чого тільки не вигадують тут смачного з оселедця! Холодні закуски, паштети, салати, супи, гарячі страви і навіть пироги. У норвежців є специфічна страва – оселедець у тісті. Для його приготування використовують виключно невеликих і свіжих оселедців. Половинки цієї риби вмочують у рідке тісто (як на млинці) і обсмажують у фритюрі до золотистої скоринки. 


Ще однією відомою стравою є оселедець під білим соусом. Норвежці називають її «Осло». Це невеликі відварні рулети з філе оселедця під вершковим соусом зі спеціями. 
А ще у цій країні традиційно вживають у їжу китове м’ясо і різні страви з нього.
До речі, за словами Ірени, у місцевих супермаркетах не прийнято продавати живу рибу. Принаймні співрозмовниці не доводилося натрапляти в магазинах на акваріуми. Лише риб’яче філе, без кісточок.
– Дуже сподобалися сири. Різновидів – безліч, і всі надзвичайно смачні. Відкрила для себе особливий вид їхнього сиру, що називається бруност: коричневого кольору, з легким присмаком карамелі. Його виготовляють із козячого молока. Люди, які об’їхали весь світ, зізнавалися: ніде не куштували подібного. Я теж не могла ним натішитися. Кілограм цього сиру привезла додому, а коли закінчився, захотіла назад у Норвегію, – жартує рівнянка. – Також у них є національне свято, де смажать домашні вафлі, і пригощають охочих цими ласощами, додаючи до них джеми та специфічний коричневий сир.

Цікаво, що для приготування бруноста (або брюнуста, мовою оригіналу – brunost) молоко, вершки і молочну сироватку кип’ятять разом протягом кількох годин, поки вся вода не випарується. При цьому цукор із молока перетворюється на карамель. Власне, це і надає сиру особливого кольору і смаку…

Співрозмовниця зі своєю норвезькою подругою Лулу кілька тижнів жили у горах, реалізовуючи бажання бути наодинці з природою, насолоджуватися її розкішшю й дарами.

– Там росте сила-силенна чорниці й брусниці, але… її ніхто не збирає – не прийнято. Хоча в супермаркеті маленька склянка ягід дуже дорого вартує, – каже Ірена. 
– Якось я спланувала підйом на одну вершину. П’ятнадцять кілометрів вверх і стільки ж – назад, – продовжує співрозмовниця. – Ледь підкоривши вершину, видаю радісний клич. І раптом із протилежного боку з’являються двоє з рушницями й собакою. Уявіть мій шок. По-перше, більше тижня не бачила людей. По-друге, у цій дикій місцині я була певна, що нікого не зустріну! На щастя, перехожі виявилися дружелюбними. Ми порозумілися за допомогою англійської. Виявляється, ці чоловіки полювали на фазанів. Тоді саме був сезон полювання на пернату дичину…
Відчути присутність і силу північних богів можна у частині гірського масиву Тролстіґен. Це так звана Стіна тролів, розташована на західному узбережжі Норвегії. Вона має висоту 1100 м над рівнем моря і є найвищою кам’яною стіною в Європі! Добираються охочі до Стіни тролів за допомогою Сходів тролів, що є частиною норвезької національної дороги RV63. 

Погляньте на фото! Невже існують насправді ці чудеса природи й людських рук? Не дорога, а витвір мистецтва! Під час підйому вона робить 11 різких поворотів. Місцями ширина дороги не перевищує 3,3 м, тому не всі машини можуть проїхати!
В осінньо-зимовий період Сходи тролів закриті для проїзду. Зазвичай ця ділянка дороги відкривається у другій половині травня і закривається в жовтні, але, залежно від погодних умов, дати можуть зміщуватися.
– Ми ще встигли до закриття. Дорогою до Стіни тролів спостерігали велику кількість водоспадів, які відрізняються від водоспадів теплих екзотичних країн особливою потужністю, – в очах співрозмовниці помічаю захват. – Надзвичайно специфічне місце: чорні гори, хмари, що, здається, проходять повз тебе, прониклива тиша… Помітною була присутність невидимих потаємних істот. Розчиняючись у цій тиші, відчувала, як вони говорять із нами. Ми з Лулу перебували на Стіні тролів близько двох годин, і лише згодом усвідомили, що весь час мовчали – настільки нас поглинула краса й містика баченого.
За словами Ірени, на вершині Стіни туристи з різних країн за допомогою камінців викладають назви своїх країн.
– Добравшись до того місця, ми відразу кинулися збирати камінці для напису назви нашої країни. Та на превелике і приємне здивування, Україну вже встигли «написати» до нас!..
І на завершення – кілька слів про особливості менталітету норвежців. Так, у Норвегії досить розвинений культ сім’ї. Як підкреслює співрозмовниця, традиційно у людей не виникає запитання, куди піти на вихідні, де «відірватися». Уїк-енди вони проводять удома, разом із родиною. У менших містах молоді майже немає: або школярі, або старші люди.  
– Норвежці – прихильники подорожей, – веде далі Ірена Слута. – Зазвичай старші люди купують недешеві «будиночки на колесах» із необхідним начинням і вирушають у мандрівку. Дорогою я неодноразово бачила кемпінги з подібними фургонами… Місцеві жителі не мають звички кудись поспішати. Я спостерігала за особливістю їхнього менталітету: вони все роблять усвідомлено, без метушні. І ця неспішність їм пасує. Помітно, що норвежці вміють отримувати насолоду від життя. Вони не сприймають за нудьгу розміреність і повторюваність звичних процесів буття. Навпаки, на їхню думку, саме у них – щастя і спокій.    
Тетяна МИЗНІКОВА
Фото Ірени СЛУТОЇ

ЦІКАВО
Це найменш заселена країна у Європі.
Норвегія є монархією, але політичну владу має парламент. На королівському гербі накреслений девіз: «Усе для Норвегії».
Є три державні мови: букмол, нюношк (сільська мова), також саамський та безліч інших діалектів.
Середня зарплата – 5 тис. євро.
Низький рівень криміналу. Часто будинки у невеличких містах і селах тут не зачиняють, коли йдуть із дому.
Якщо дитина навчається в приватній школі, то 80% вартості оплачує держава.
Заборонена будь-яка реклама, спрямована на дітей до 11 років.
Озера у Норвегії є найбільш глибоководними не лише в Європі, але й у світі. Наприклад, озеро Хорніндалсватнет (514 м завглибшки) є 12-м за глибиною у світі й першим у Європі.
Через специфічність рельєфів одним із найдешевших видів транспорту є… літак.
На весіллях навіть корів поять пивом. Норвежці пояснюють це так: радіти події мають усі без винятку.
Відомий скандинавсь­кий алкогольний напій, кот­рий має назву Аквавіт, жов­туватого відтінку. Його ви­готовляють на основі спирту, отриманого шляхом переробки картоплі. Спирт, розбавлений до міцності 38-50%, від кількох тижнів до кількох років настоюється на спеціях (тмин, коріандр, фенхель, кориця, аніс, звіробій).
У  Норвегії розміщена найкомфортніша в’язниця у світі. Розмір однієї камери – 12 кв. м, у кожній встановлений душ і LCD-телевізор.

Категория: Подорожуємо разом | Просмотров: 1017 | Добавил: Live | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Свіжий номер ЛВ
Читайте українське
Архів ЛВ
Календар
«  Січень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031