Головне меню
Рубрики
Анонси [29]
Колонка редактора [23]
На часі [25]
Еко [14]
Людина [24]
Актуальне інтерв’ю [12]
Світ без кордонів [7]
Резонанс [6]
Сторінки історії [17]
Глибинка [10]
Природа і ми [33]
Мисливство [13]
Рибальство [9]
Світ тварин [9]
Наш фотоконкурс [13]
Зі світу по нитці [4]
Хобі [17]
Цілюща аптека [29]
Лісова книгарня [9]
Цікаво [53]
Нотатки натураліста [161]
Світ очима дитини [20]
Лісовичок [31]
На замітку [18]
У світі пернатих [15]
Подорожуємо разом [29]
Психіка людина і проблеми лісівництва [10]
Новини [101]
Світ рослин [6]
Роздуми [9]
До теми [9]
Традиції та сьогодення [16]
До ювілею [7]
Статистика
Главная » 2014 » Жовтень » 28 » Врятувати світ
11:42
Врятувати світ

Як можна врятувати світ? Від злоби, ненависті, прагнення до наживи та елементарної байдужості. Як врятувати світ від воєн за впливи, від знищення природи та самих себе? Риторичні запитання, які постають сотні і сотні років…
Мільйони людей волають про мир, любов до природи, розуміння один одного, а інші, не задумуючись про наслідки, працюють на згубу, продаються за гроші, живуть, як кажуть, одним днем, навіть не прагнучи уявити, що чекає їхніх дітей, онуків, правнуків врешті-решт!
Війна в Україні також робить свій «внесок» у зміну клімату. Тільки з червня по вересень у зоні проведення АТО сталося близько 3000 пожеж. Горіли ліси, лісосмуги, степ. 
В одному із інтерв’ю заступник керівника Національного екологічного центру України Олексій Василюк зауважив: «Усі ліси степової зони переважно штучні і посаджені давно. З часів, коли саджали там дерева, клімат достатньо змінився, і наразі ніхто не може гарантувати, що тепер узагалі комусь вдасться відновити ліс на територіях, де він сьогодні згорів. Молодий ліс на Донбасі, ймовірно, не зможе в нинішньому кліматі піднятися до віку, коли крони змикаються і утворюють мікроклімат, що їх самих надалі підтримує. Тому, можливо, Донбас стане зоною природного відновлення степу. Це природна справедливість і благо для корінних видів рослин.
А от для людей це означає, що жити там буде значно важче. Ліси саджали для створення мікроклімату – дерева збільшують вологість повітря, знижують швидкість вітру. Без лісів там буде справжній степовий клімат, а це значно суворіше, ніж те, що було на Донбасі до цього року».
Йдеться лише про один куточок рідної України, а скільки таких місць, покалічених війною, виснажених недбальством, засмічених і спустошених діяльністю людини є на земній кулі… Про це треба говорити всім миром. І не тільки говорити, а й діяти відповідно!
Нещодавно сотні тисяч людей вийшли на вулиці більше 2000 населених пунктів в усьому світі, аби сказати своє слово за збереження планети (фото – стор. 4-5). Це стало прекрасним виразом любові до всього, що може зникнути через зміни клімату. Це спільна акція задля збереження світу і побудови суспільства, яке буде рахуватися з природою, а не лише використовувати її. 
Ці люди висловили свою позицію, волаючи до інших: треба врятувати світ, врятувати людство від колапсу, взаємо­знищення.
Можливо, це початок? Початок нової історії. Доки ще є час, варто бити у набат і нагадувати нашим лідерам, що треба думати про майбутнє, побудоване не на матеріальних, а духовних цінностях, не на меркантильних інтересах, а на вірі в майбутнє. 
Оксана ЧУРИЛО,
заслужений журналіст України, 
головний редактор Всеукраїнського 
журналу «Лісовий вісник»   

Категория: Колонка редактора | Просмотров: 1002 | Добавил: Live | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Свіжий номер ЛВ
Читайте українське
Архів ЛВ
Календар
«  Жовтень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031