Головне меню
Рубрики
Анонси [29]
Колонка редактора [23]
На часі [25]
Еко [14]
Людина [24]
Актуальне інтерв’ю [12]
Світ без кордонів [7]
Резонанс [6]
Сторінки історії [17]
Глибинка [10]
Природа і ми [33]
Мисливство [13]
Рибальство [9]
Світ тварин [9]
Наш фотоконкурс [13]
Зі світу по нитці [4]
Хобі [17]
Цілюща аптека [29]
Лісова книгарня [9]
Цікаво [53]
Нотатки натураліста [161]
Світ очима дитини [20]
Лісовичок [31]
На замітку [18]
У світі пернатих [15]
Подорожуємо разом [29]
Психіка людина і проблеми лісівництва [10]
Новини [101]
Світ рослин [6]
Роздуми [9]
До теми [9]
Традиції та сьогодення [16]
До ювілею [7]
Статистика
Главная » 2015 » Березень » 15 » Вітамінний арсенал проти весняної депресії
20:29
Вітамінний арсенал проти весняної депресії

Із початком весни більшість із нас відчувають надмірну втому, зниження розумової і фізичної працездатності, сонливість, роздратованість, погіршення пам’яті, неуважність, послаблений імунітет – це авітаміноз. Зазвичай причиною цієї недуги стають короткі дні, обмежена кількість сонячного світла, низькі температури, брак вітамінів та мікроелементів. Загалом вітаміни необхідні людині протягом усього року, оскільки відіграють важливу роль в обмінних процесах організму і необхідні для нормального функціонування усіх його систем.

Лікувати авітаміноз достатньо просто. Однак тут є свої аспекти, якими не можна нехтувати. Звичайний прийом «мультивітамінних» синтетичних комплексів, придбаних навмання в аптеці, може неабияк зашкодити. Вони містять кілька видів вітамінів, що на перший погляд, добре. Однак якщо не вистачає, приміром, вітаміну В, але організм має у надлишку вітамін С, прийом полівітамінного комплексу може спричинити як мінімум неприємні алергічні реакції, а як максимум – серйозне захворювання. Тому спочатку необхідно визначити, яких саме вітамінів вам не вистачає, а вже потім лікуватися.


За нестачі вітаміну А значно погіршується зір, очі швидше втомлюються, волосся стає ламким і випадає, з’являється лупа. Коли бракує вітамінів В1 і В9 (фолієва кислота), турбує швидка стомлюваність, безсоння, головний біль, втрата апетиту. Ознакою нестачі вітаміну В6 є ранки в роті, тріщинки на губах, дерматит і лущення шкіри обличчя. Про дефіцит вітаміну В12 свідчать погіршення пам’яті, оніміння кінцівок, проблеми зі шлунком. А от про брак вітаміну С нагадують кровоточивість ясен, погане загоєння саден і ранок. Нестача вітамінів Е та D може проявитися безпричинним зниженням ваги, підвищеною пітливістю. Найменше проблем – із вітаміном С. Хоча добова потреба досить велика (близько 100 мг), його містять багато фруктів і овочів. Багата аскорбіновою кислотою і настоянка хвої.
Практично всі необхідні для нашого організму вітаміни та мікроелементи можна почерпнути із звичних нам продуктів харчування. Наприклад, ріпчаста цибуля компенсує нестачу калію, заліза. Також у ній містяться вітаміни РР, В, аскорбінова кислота, фіонциди, каротин. А цибуля порей містить ще й кальцій та фосфор. 
Дуже щедрий часник, особливо багато у ньому вітамінів А, С, В, D. Крім того, він містить багато ефірних олій, магній, залізо, мідь, калій, цинк.
Білокачанна капуста багата мікроелементами й амінокислотами, що перешкоджають перетворенню вуглеводів на жири. Під час квашення частина вітамінів переходить у розсіл.
Тож навесні їжте якомога більше червоних буряків, оскільки завдяки вдалому поєднанню вітамінів В9, С і калію вони знімають утому й депресію.
Морква з вітамінами В1, В2, З, В6, Е, РР запобігає анемії, поліпшує зір і стан шкіри.


У період авітамінозу варто надавати перевагу яблукам, які на 80% складаються з води, а в інші 20% входить клітковина, органічні кислоти (яблучна, винна і лимонна), вітаміни А, В1, В3, РР, С, а також залізо, йод, калій, кальцій, магній, натрій, фосфор. Також не забуваймо про апельсини та лимони, які, окрім традиційного вітаміну С, містять калій, фосфор, кальцій, магній, вітаміни А, B1, B2, B3, B5 та В6.
У бананах містяться калій і магній – вельми корисні мікроелементи, які позитивно впливають на стан серцево-судинної системи, живлять і насичують киснем клітини мозку, нормалізують водно-сольовий баланс. Крім того, дослідження показали, що дієта, насичена калієм і магнієм, допомагає подолати так званий «бар’єр залежності» у курців. Тобто можна із упевненістю стверджувати, що банани допомагають кинути курити. 
Плоди граната містять вітаміни С, В6, В12, Р, клітковину, мінеральні речовини і марганець, також фосфор, йод, залізо, натрій. У сокові граната є від 8 до 20% цукру (глюкоза і фруктоза), до 10% лимонної, яблучної, винної, щавлевої, борної та інших органічних кислот, фітонциди, азотисті і дубильні речовини.
Чорниця містить вітамін С, РР, В1 і В6, бета-каротин, марганець, кобальт, магній, калій, фосфор, залізо, кальцій, а також корисні кислоти: бурштинову, лимонну, яблучну, олочну. 
Ожина теж збагатить ослаблений після зими організм, оскільки у своєму арсеналі має вітаміни групи Р, А, В1, В2, Е, а також залізо, біофлавоноїди, пектинові речовини, органічні кислоти.
Вітамінна «зброя» суниці – високий вміст заліза, біологічно активних речовин, ефірної олії.


Зверніть увагу також на малину, червону і чорну смородину, аґрус, вишні й полуниці. Поки їх немає у свіжому вигляді, можна вживати й у замороженому – ягоди не втратили своїх корисних властивостей. Також джерелом необхідних мікроелементів є прості домашні заготовки – соки, сушені фрукти, овочі, варення та соління.
Ослаблений організм буде радий різноманітним горіхам – фундуку, волоським, кедровим, кеш’ю та гарбузовому й соняшниковому насінню, в арсеналі яких – вітаміни Е, А, В15.
Вітаміну D багато в ікрі й жирній рибі, А – у сирі, яєчних жовтках, яловичій печінці, В12 – у м’ясі птиці та морській рибі.
Кефір, йогурт або кисле молоко є справжньою скарбницею поживних ферментних бактерій, котрі дуже добре впливають на наш імунітет і є необхідними для імунної системи.
Не забуваймо також про мед. Моносахариди, які у ньому містяться, – глюкоза, фруктоза, – роблять його здоровими ласощами, але передусім мають зміцнювальні властивості. Мед також очищає наш організм, знижуючи рівень токсинів. Його рекомендують при втомі, він покращує кровообіг і регулює роботу печінки. Також стимулює вироблення гемоглобіну і червоних кров’яних тілець, а ще має сильну антибактеріальну та протизапальну дію. Однак слід пам’ятати, що мед не можна розігрівати до температури вище за 40 градусів, адже тоді він втрачає свої корисні властивості.
Анна КРАВЕЦЬ
Фото автора та Олександра ДУРМАНЕНКА

Категория: На замітку | Просмотров: 778 | Добавил: Live | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Свіжий номер ЛВ
Читайте українське
Архів ЛВ
Календар
«  Березень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031