Головне меню
Рубрики
Анонси [29]
Колонка редактора [23]
На часі [25]
Еко [14]
Людина [24]
Актуальне інтерв’ю [12]
Світ без кордонів [7]
Резонанс [6]
Сторінки історії [17]
Глибинка [10]
Природа і ми [33]
Мисливство [13]
Рибальство [9]
Світ тварин [9]
Наш фотоконкурс [13]
Зі світу по нитці [4]
Хобі [17]
Цілюща аптека [29]
Лісова книгарня [9]
Цікаво [53]
Нотатки натураліста [161]
Світ очима дитини [20]
Лісовичок [31]
На замітку [18]
У світі пернатих [15]
Подорожуємо разом [29]
Психіка людина і проблеми лісівництва [10]
Новини [101]
Світ рослин [6]
Роздуми [9]
До теми [9]
Традиції та сьогодення [16]
До ювілею [7]
Статистика
Главная » 2013 » Грудень » 20 » Секрети успішної риболовлі
13:20
Секрети успішної риболовлі

Передзимовий період, мабуть, найбільш складний для риболовлі. Нелегкі умови як для любителів поплавковою вудки, так і для спінінгістів. Адже саме в цей час різні види риб масово мігрують до місць майбутньої зимівлі, щільно збираючись у найбільш глибоких і спокійних зонах водойм, де витрати енергії на рух і добування їжі будуть мінімальними. Найчастіше це призводить до того, що на великих водосховищах, озерах, а також у великих річках риба виявляється занадто далеко від берега – поза досяжністю легкої, чутливої снасті. І вдасться спіймати її лише на донки, фідери або важкі поплавкові оснастки. Проте у крижаній воді рибу практично не можна зловити. 


Глибокої осені, особливо на початку зими, коли вітряна погода не дозволяє комфортно й ефективно ловити на великій воді, як із берега, так і з човна, цікава риболовля може вдатися на малих річках, що хитромудро петляють під прикриттям високих берегів. Тільки тут рибалці з компактною вудкою доведеться провести чималу дослідницьку роботу, щоб точно визначити місця, де риба щільно скупчується напередодні зими.
Як правило, вона збирається на ділянках середніх і максимальних глибин. Так на малих річках зазвичай виглядають вири. Поки немає льоду, різна хижа риба харчується саме тут і тільки після льодоставу відходить на глибоке і майже непроточне плесо, утворене підйомом води вище греблі. На зазначених ділянках ловля не настільки проста, як може здатися спочатку, оскільки напередодні зими риба не стоїть на місці, а день за днем, залежно від погоди і близькості зими, зміщується то вгору, то вниз по річці, відшукуючи найбільш комфортні умови проживання. Тому рибалці з вудкою треба бути готовим до несподіванок на зразок: де добре ловилося вчора – сьогодні не клюватиме зовсім і рибу доведеться оперативно шукати знову, враховуючи короткий час, відведений на риболовлю осіннім днем. Окрім цього, необхідно вибрати позицію на березі: щоб і рибу не лякати, і працювати зі снастю було зручно. Також треба підібрати ефективну насадку або наживку і ту траєкторію проводки оснастки, де гачок із приманкою буде найбільш часто зустрічатися з рибою.
Під час ловлі в цей період потрібно неодмінно враховувати визначальну роль маскування для успіху лову не тільки на вудку, а й на спінінг, оскільки вода в річках стає дуже прозорою. Тому варто одягатися неяскраво, непомітно, намагаючись зливатися із загальним береговим фоном. Позицію на березі також треба займати з розрахунку, щоб сонце, навіть коли воно приховане хмарами, було направлене в обличчя або збоку, причому встати чи сісти краще поблизу густого куща або товстого стовбура дерева – так риба менше зауважує рух біля води і не насторожується. При цьому і підходити до перспективного місця для лову необхідно не зручною стежкою поблизу урізу води, а бажано зайти до нього на певній відстані від річки, під прикриттям рослинності.
Якщо будете галасувати на березі неширокої річки і сподіватися, що рибу потім вдасться привабити підгодовуванням, тоді це може привезти до повного фіаско. Річ у тім, що в чистих і відносно швидких річках (а в крижаній воді особливо), де риба звикла до природного живого корму, вона веде більш «дикий» спосіб життя, ніж в інших водоймах, і майже завжди негативно відгукується на будь-яке підгодовування, покидаючи зону дії прикормки.
Як показує досвід, найбільш ефективними приманками для спінінгів напередодні зими бувають ті, які відрізняються «ледачою» грою, добре тримають горизонт ходу за умови повільної проводки і володіють непомітним забарвленням. Що стосується техніки лову на спінінг, то на березі річки насамперед не треба робити поспішних дій. Варто оцінити траєкторію ходу приманки поблизу передбачуваної стоянки риби, вибрати для цього позицію і намітити напрямок закидання. Приманку краще покласти на воду так, щоб, використовуючи її власні динамічні якості і силу впливу течії, вона якомога довше перебувала в полі зору хижака. Ідеально, коли приманка, завершивши хід дугою, ніби зупиниться навпроти риби, щоб почати прямий рух у бік рибалки – цього хижак у засідці, звичайно, не витримує і здійснює миттєву хватку.
Успішної риболовлі!


Андрій ВОЛИНСЬКИЙ
Фото автора

Категория: Рибальство | Просмотров: 964 | Добавил: Live | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Свіжий номер ЛВ
Читайте українське
Архів ЛВ
Календар
«  Грудень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031