Головне меню
Рубрики
Анонси [29]
Колонка редактора [23]
На часі [25]
Еко [14]
Людина [24]
Актуальне інтерв’ю [12]
Світ без кордонів [7]
Резонанс [6]
Сторінки історії [17]
Глибинка [10]
Природа і ми [33]
Мисливство [13]
Рибальство [9]
Світ тварин [9]
Наш фотоконкурс [13]
Зі світу по нитці [4]
Хобі [17]
Цілюща аптека [29]
Лісова книгарня [9]
Цікаво [53]
Нотатки натураліста [161]
Світ очима дитини [20]
Лісовичок [31]
На замітку [18]
У світі пернатих [15]
Подорожуємо разом [29]
Психіка людина і проблеми лісівництва [10]
Новини [101]
Світ рослин [6]
Роздуми [9]
До теми [9]
Традиції та сьогодення [16]
До ювілею [7]
Статистика
Главная » 2015 » Березень » 17 » «Романівка» – територія справжнього господаря
21:23
«Романівка» – територія справжнього господаря

Згідно з перерозподілом мисливських угідь у 2013р., громадській організації – мисливсько-рибальському товариству «Романівка» – ви­ділено угіддя площею 4588га, що в Миргородському р-ні поблизу сіл Панасівка, Сакалівка, Велика Обухівка, Семеренки, і межують із мисливськими господарствами «Фазан» (Шишацького р-ну) та Безвіднянським мисливським господарством (Гадяць­­кий р-н).

За менш ніж два роки користувачам вдалося чимало зробити. Заявивши про свої наміри на ведення цього мисливського господарства, вони одразу ж взялися за його якісну розбудову. Звірів потенційні господарі стали підгодовувати задовго до того, як отримали дозвіл на оренду угідь – щоб дичина звикала до біотехнічних споруд. А вже згодом  облаштували 12 нових підгодівельних майданчиків із дотрманням усіх необхідних норм. На них збудували бункерні годівниці, куди поміщається щонайменше 10 мішків кормів. Це, пояснюють єгері, дуже зручно, бо у зимовий період, коли замітає снігом, звір завжди буде ситий. Також зробили нові бункерні годівниці і для козуль – вони трішки вище. Заготовили для кіз та оленів і вінички з верби, і сіно. Не забувають і про солонці: сіль – необхідне доповнення до їжі, адже в природі тварини не знаходять її в достатній кількості. Солонці споруджуються в тихих місцях, поблизу води та в рідколіссі. Їхня кількість залежить від поголів’я та видів копитних, а також структури та рослинності, але на 100 га угідь встановлюють не менш 1-2 солонців. У зимовий період корми підкладають 2 рази на тиждень, а у засніжений період та великі морози – щодня, тому молодняк залишається постійно у мисливських угіддях. Звірі тут дійсно ситі, адже біля годівниць (та й на полях) видно чимало слідів кіз, кабанів та оленів. Утримання диких звірів вимагає чимало фінансових витрат. Так, минулого року лише на закупівлю зерновідходів було витрачено понад 64 тис. грн. 
На території мисливського господарства ГО МРТ «Романівка» значну площу займають ліси та лісові насадження, що створюють сприятливі умови для існування стабільної популяції лося, кабана та козулі. А завдяки постійному догляду та підгодівлі звірів вдалося значно збільшити кількість дичини, особливо лосів та плямистого оленя, що є одним із головних показників ефективності господарювання. Тому серед білого дня натрапити в угіддях на табун диких кіз, оленя європейського чи зайця – не дивина. До речі, особисто вдалося побачити, як із десяток диких кіз перебігли дорогу нашій автівці, а майже двісті метрів попереду нас супроводжував заєць-русак. 


Для збільшення популяції дичини у господарстві збудовано просторий вольєр площею 5 га, де розводять диких кабанів, а також кіз. У планах – розведення оленя, якого завезуть із Запорізької області. Саме звідти минулоріч привезли 30 граційних ланей, які поповнили мисливські угіддя. А розвиватися вольєрне господарство розпочало ще кілька років тому, коли місцеві лісівники знайшли кабана з переламаною ратичкою і взяли його під опіку. Згодом до нього у вольєр впустили самку, а потім засновники купили ще 10 голів молодняку кабана, відтоді й розводять цих тварин. До речі, у них вони зовсім ручні, адже головний вожак – кабан Васька, – їсть із рук та відкликається. Особливо полюбляє хряк сухарі, якими його частують. 
Після проведення обліку диких тварин на початку лютого у мисливському господарстві нарахували 18 оленів, 11 лосів, 66 козуль європейських, 32 кабани, 130 голів зайця-русака. А у річці Грунь-Ташань, що омиває угіддя, мешкають бобри, яких нарахували 28 особин. Досить цікавим фактом є те, що поселення бобрів займають в основному родини, рідше – пари чи одна тварина. Розміри родини залежать від багатьох чинників: віку батьківської пари та її продуктивності, виживання молодняку і можливості його розселення, стану кормової бази, захисних умов і ступеня впливу на боброві угіддя з боку людини.


Доглядає за господарством єгерська служба, щоденною турботою якої є догляд за тваринами та охорона угідь від браконьєрів. Регулярно проводяться рейди із виявлення порушень правил полювання. Для своєчасного інформування населення про терміни та правила ловецтва і попередження випадків браконьєрства проводяться лекції. Завдяки пильності єгерів за сезон полювання в ГО МРТ «Романівка» не виявлено жодного порушника. А ще, вважають користувачі, цього вдалося досягти завдяки порозумінню із рядовими мисливцями, яким безкоштовно надано ліцензії. А для поліпшення санітарно-епідеміологічної ситуації єгерська служба та місцеві мисливці проводять знищення хижих ссавців і птахів та здичавілих тварин.
Огляд мисливського господарства «Романівка» став досить захопливим, адже відчувається рука справжнього господаря. 
З початку створення тут розгорнули будівництво, що включало відбудову та капітальний ремонт кордону лісника, зведення гаражів для 6 автомобілів, зерносховища на 50 т зерна та місця відпочинку у лісі.
Крім того, у мисливському господарстві дбають про гармонію природи та сучасного відпочинку. Для цього придбали трьох коней. Адже під час мандрівок лісом на конях звірі не лякаються й вершникам значно зручніше спостерігати за тим, що діється в угіддях. Та й сама присутність цих коричневих красенів створює незабутню позитивну атмосферу в мисливському господарстві «Романівка», до якого хочеться знову потрапити та насолоджуватися красою. Тому екскурсії для школярів із Бірок та Великих Сорочинців стають справжнім святом, адже де ще так близько можна пізнати дику природу?
Лілія ГНАТЕНКО
На фото автора єгер Іван СКОРИК

Категория: Мисливство | Просмотров: 1051 | Добавил: Live | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Свіжий номер ЛВ
Читайте українське
Архів ЛВ
Календар
«  Березень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031