Головне меню
Рубрики
Анонси [29]
Колонка редактора [23]
На часі [25]
Еко [14]
Людина [24]
Актуальне інтерв’ю [12]
Світ без кордонів [7]
Резонанс [6]
Сторінки історії [17]
Глибинка [10]
Природа і ми [33]
Мисливство [13]
Рибальство [9]
Світ тварин [9]
Наш фотоконкурс [13]
Зі світу по нитці [4]
Хобі [17]
Цілюща аптека [29]
Лісова книгарня [9]
Цікаво [53]
Нотатки натураліста [161]
Світ очима дитини [20]
Лісовичок [31]
На замітку [18]
У світі пернатих [15]
Подорожуємо разом [29]
Психіка людина і проблеми лісівництва [10]
Новини [101]
Світ рослин [6]
Роздуми [9]
До теми [9]
Традиції та сьогодення [16]
До ювілею [7]
Статистика
Главная » 2013 » Грудень » 20 » Переполох
13:23
Переполох


Ми вже доста пошастали засніженим полем. Трохи постріляли. Але зайчика ніхто не мав. Не підпускали близько: сніг хрустів, і вони підривалися здалека, академіки! Пощастило лише одному з нас – Миколі. Йому зайчик майже з-під ніг. А Микола – стрілець! Р-раз – і першим поклав.

Підійшов. Підняв – крові ніде. Лише на голові, поміж вухами, смужка від зчомхнутої картечиною-дробиною шерсті. Микола зняв наплічника, розстебнув, зайчика туди, затягнув шнура, зав’язав – і на спину.
Але носити довго не довелося, бо якраз підоспів час посидіти: скирта соломи була поодаль. Підійшли. Рушниці розрядили (законно!). Насмикали соломи, всілися. Виклали з наплічників провіант, як на широкий стіл. Зняв наплічника й Микола. Спершу дістав те, що може розлитися. Почав діставати інше. Але трофей вадив. Тоді він наплічника на денце, перевернув – і все, що там було, випало на «стіл». Разом із зайчиком. Був то сіро-рудий із чорними пасмугами красень. Великий і міцний.
– Ну й зайчисько!
– Кілограмів на десять – не менше!
– Ти його просто в голову?
– А я, – Микола гордовито, – інакше і не стріляю. Я або в голову, або в самісіньке серце. Щоби одразу наповал!
То було, м’яко кажучи, далеко від правди. Але ніхто не перечив, бо об’ємиста посудина (тричетвертна!) з цілющою рідиною на «столі» була його.
Розлили. Перехилили.
– Е-ех, – хтось переоцінююче: – І міцна ж!
– Міцна-а… – посміхнувся Микола, радий похвалі. – У мене завжди така!
Те захоплююче «Е-ех!» долетіло й до Миколиного мертвого зайчиська. І він раптово на ноги – і по «столу», не знаючи, що то за оточення і де він. Порозметав, порозкидав, посудину з цінною рідиною перевернув, тоді Миколі на голову, з Миколиної голови – на плече іншому, з плеча – на спину дядькові Ількові. В нашому мисливському гурті паніка: такого ще не було! Повідхилялися, понахилялися. Очі позатуляли – видряпає заяча бестія! А він потоптався по головах, спинах, тоді – плиг на сніг і широкими стрибками попід скиртою дременув геть.
Хтось із нас першим опам’ятався (не я) і теж на ноги та до рушниць. А рушниці розряджені… А патронташі з другого боку «стола». За втікачем кинувся песик дядька Ілька. Але ноги у нього були коротші, аніж у зайчиська, то й інтервал між ним і тим, хто чухрав геть, збільшувався (песик дядька Ілька вмів лише з качками, а тут потрібний був гончий!). Він утямив те (був найкмітливішим!), то й «махнув рукою» на зайця і повернувся.
Я помітив: очі в усіх не за воскреслим побігли – лишилися на перевернутій і порожній зараз посудині… Лише Микола не опускав очей із того зайчиська, що вже сягав переліска…
А хтось приховано кпинно:
– А казав: «на-по-вал»…
– А щез би він!..
І коли зайчисько вбіг у перелісок і дійсно щез із виду, він тоді сумні очі перевів на свою тричетвертну (уже порожню) і випиту чарку в руці (чарки він не випускав).
За чим найбільше шкодував: зайчиськом, а чи… – не знаю.


Степан КУРИЛО-ШВАНС
(Із книги «Село Доросині і його люди»)
Категория: Мисливство | Просмотров: 920 | Добавил: Live | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Свіжий номер ЛВ
Читайте українське
Архів ЛВ
Календар
«  Грудень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031