Головне меню
Рубрики
Анонси [29]
Колонка редактора [23]
На часі [25]
Еко [14]
Людина [24]
Актуальне інтерв’ю [12]
Світ без кордонів [7]
Резонанс [6]
Сторінки історії [17]
Глибинка [10]
Природа і ми [33]
Мисливство [13]
Рибальство [9]
Світ тварин [9]
Наш фотоконкурс [13]
Зі світу по нитці [4]
Хобі [17]
Цілюща аптека [29]
Лісова книгарня [9]
Цікаво [53]
Нотатки натураліста [161]
Світ очима дитини [20]
Лісовичок [31]
На замітку [18]
У світі пернатих [15]
Подорожуємо разом [29]
Психіка людина і проблеми лісівництва [10]
Новини [101]
Світ рослин [6]
Роздуми [9]
До теми [9]
Традиції та сьогодення [16]
До ювілею [7]
Статистика
Главная » 2015 » Квітень » 22 » Новини звідусіль
00:08
Новини звідусіль

Волинь. Любомльсь­кою міжрайонною прокуратурою встановлено факт не­належного виконання служ­бо­вих обов’язків поса­довими особами державно­го підприємства «Любомльське ЛГ», які завдали шкоди державі на суму понад 103 тис. грн.
Зокрема, упродовж лютого-грудня 2011 р. та травня 2012-го посадовці підприємства відпустили лісопродукцію, не оформивши належним чином первинних документів, які містять відомості про господарську операцію та підтверджують її здійснення, – пише Магнолія-ТВ. Триває досудове розслідування.
Вінниця. Загальнооб­ласний день посадки лісу на Крижопільщині був досить продуктивним. Понад 50 осіб створювали культури дуба звичайного на площі 2,3 га в Заболотненському лісництві (лісничий Анатолій Чорноіваник).
Активністю і старанням відзначилися на посадці працівники апарату та відділів райдержадміністрації, районної ради, управління агропромислового розвитку району, Пенсійного фонду, відділу земельних ресурсів, районного Будинку культури, школи естетичного виховання, відділу освіти, жителі с. Тернівка, юні учасники акції – члени учнівського лісництва «Паросток» Крижопільської СЗШ І-ІІІ ст. №2. 
Помічник лісничого Заболотненського лісництва Руслан Усатюк контролює якість посадки сіянців, щоб висаджувалися майбутні ду­би через 60 см. 
Посадковий матеріал – влас­ний, вирощений у роз­саднику держлісгоспу. Ви­садили сьогодні майже 10 тис. сіянців. 
Дніпропетровськ. Лісівники влаш­тували відкриті заходи із висадки молодих дерев на підготовлених ділянках – спеціально для залучення громадськості у відтворенні лісових масивів та долучення їх до еко-культури. Дерева висаджували на підготовлених ділянках. Найчастіше використовували молоді саджанці сосни. Кліматичні умови області обумовлюють, що саме ця порода дерева є найбільш прийнятною для промислового висаджування.
Однак, аби заходи із висадки нових ділянок сосни були справді дієвими, необхідний якісний та добре підготовлений посадковий матеріал. І про це лісівники Наддніпрянського регіону так само вчасно подбали. Добрий посадковий матеріал готують у ДП «Дніпродзержинське ЛГ». У цьому господарстві покладаються виключно на вміння та професіоналізм власних спеціалістів – лісівників у справі вирощування саджанців со­сни. Так, цього року в Радянському лісництві згаданого лісгоспу приготували надзвичайно якісний та в потрібній кількості посадковий матеріал. 
Житомир. У стислі терміни із дотриманням усіх агротехнічних вимог виконали весняні лісокультурні ро­боти лісогосподарські під­при­ємства Житомирського ОУЛМГ. Навесні цього року лісгоспи провели садіння лісу на площі 4105 га при завданні весни 3780 га, що становить 109% до завдання весни та 91% – до планового завдання року. На всю площу відтворення лісів складено проекти лісових культур, затверджені керівниками підприємств. Загалом у 2015 р. лісогосподарськими підприємствами управління заплановано відтворити ліси на площі понад 7 тис. га. На площі 1628 га проведено доповнення лісопосадок минулих років вирощування. Майже 70 га відведено під плантації новорічних ялин. При цьому вартість  створення 1 га лісових культур  становить близько 3 тис. грн.
Львів. У рамках акції «Майбутнє лісу у твоїх руках» у ДП «Рава-Руське ЛГ» Львівського ОУЛМГ провели посадку лісових культур площею 1,1 га, приурочену пам’яті загиблих в зоні АТО земляків-жовківчан. На місці вшанування пам’яті відважних Героїв встановлено інформаційний стенд.
Полтава. З нагоди Міжнародного дня лісу лісівники Полтавщини провели чимало заходів із залученням підростаючого покоління, громадськості та представників засобів масової інформації.
Зокрема, для обласних мас-медіа організували прес-тур до Гоголівського лісництва Миргородського лісгоспу, де журналісти оглянули базисний лісорозсадник, котрий є найкращим не лише в області, а й в Україні. Також ознайомилися з діяльністю зразкового Великосорочинського лісництва і самі долучилися до примноження лісових масивів.
Поблизу Великих Сорочинців був висаджений новий журналістський ліс. Зелений масив із берізок та сосен буде проростати від редакцій ТРК «Лтава», обласного радіо «Лтава», телеканалу «Місто», газет «Коло», «Полтавський вісник», «Зоря Полтавщини» та «Село Полтавське». Разом із представниками мас-медіа дерева саджали лісівники та вихованці шкільного лісництва.
Рівне. Лісівники Рівненського ОУЛМГ уже ви­конали заплановані на весну 2015-го об’єми робіт із посадки лісових культур. Станом на 2-ге квітня уже посаджено 3630 га лісу. А завдяки сприятливим погодним умовам роботи з лісовідновлення в області тривають.
Лісівники ДП СЛАП «Рокитнівський держспецлісгосп» за­про­понували очіль­никам рай­ону власноруч посадити ліс. Завдяки допомозі місцевих чиновників на чолі з головою Рокинівської райдержадміністрації Миколою Кушніром та головою районної ради Русланом Дубовцем саджанцями сосни звичайної та дуба засаджено 1 га на території Карпилівського лісництва.
Тим часом у ДП «Клеванський лісгосп» до участі в Акції вирішили залучити творчих працівників місцевих видань: газет «Слово і час» та «Клеванський тракт». Журналістів підтримали працівники Рівненської райдержадміністрації, Клеванської селищної ради, Рівненської центральної лікарні, учні Клеванського  професійного ліцею та місцевих шкіл.
Суми. У ДП «Шосткинське ЛГ» Сумського ОУЛМГ зустріли перелітних птахів. Щорічно державне підприємство розміщує на території близько 400 штучних гнізд.
Головний лісничий Шосткинського лісгоспу Петро Балабон розповів, що під час проведення санітарних вибіркових рубок видаляють хворі, трухляві, дуплисті, старі дерева. Тому кількість природних гнізд для птахів, особливо тих, які селяться в дуплах дерев, значно зменшується. Щоб відновити рівновагу і надати птахам можливість для гніздівлі, розвішують шпаківні з розрахунку не менше 4 штук на 1 га лісу. 
Частіше за все шпаківні розміщують неподалік молодих посадок лісових культур. За словами спеціалістів, це пов’язано з тим, що на таких ділянках активно орудують личинки хрущів, які знищують кореневу систему молодих сіянців дерев.
– Щоб зменшити популяцію хрущів та інших комах-шкідників, які наносять велику шкоду лісовому господарству, ми і встановлюємо штучні гнізда для залучення біологічної «зброї» – птахів, – розповідає Петро Балабон. – Це дозволяє зайвий раз не використовувати хімічні засоби боротьби зі шкідниками.
Чернівці. У Чудейському лісництві ДП «Сторожинецьке ЛГ» у рамках весняної лісокультурної кампанії та акції «Майбутнє лісу у твоїх руках» заклали експериментальні лісові культури порід-інтродуцентів.
На площі 0,2 га лісівники Чернівецького ОУЛМГ і Сторожинецького лісгоспу спільно з вихованцями Чудейського шкільного лісництва, Сторожинецького лісового коледжу та Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича посадили 800 саджанців та сіянців туї гігантської, дугласії, модрини, сосни кримської та кипарисовика Лавсона. Ці деревні породи не ростуть у лісах Чернівецької області, тому лісівники хочуть вивчити їхню здатність пристосовуватися до лісорослинних умов Буковини й формувати здорові лісостани. Через кілька десятків років із ділянки лісгосп отримуватиме власне насіння, яке використовуватимуть для потреб лісовідтворення. Подібна ділянка експериментальних лісових куль­тур буде створена в ДП «Берегометське ЛМГ».
Херсон. На Херсонщині весняний план зі створення лісових культур виконано на 166%, проте лісокультурні заходи ще тривають.
Цьогоріч до весняної лісокультурної кампанії держлісгоспи приступили 4 березня, що на два тижні пізніше, порівняно з минулим роком. У середньому щодня створюється 22 га лісових культур. Станом на 2 квітня площа таких насаджень – 425,6 га при весняному плані 256 га. 

Категория: Цікаво | Просмотров: 1184 | Добавил: Live | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Свіжий номер ЛВ
Читайте українське
Архів ЛВ
Календар
«  Квітень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930