Головне меню
Рубрики
Анонси [29]
Колонка редактора [23]
На часі [25]
Еко [14]
Людина [24]
Актуальне інтерв’ю [12]
Світ без кордонів [7]
Резонанс [6]
Сторінки історії [17]
Глибинка [10]
Природа і ми [33]
Мисливство [13]
Рибальство [9]
Світ тварин [9]
Наш фотоконкурс [13]
Зі світу по нитці [4]
Хобі [17]
Цілюща аптека [29]
Лісова книгарня [9]
Цікаво [53]
Нотатки натураліста [161]
Світ очима дитини [20]
Лісовичок [31]
На замітку [18]
У світі пернатих [15]
Подорожуємо разом [29]
Психіка людина і проблеми лісівництва [10]
Новини [101]
Світ рослин [6]
Роздуми [9]
До теми [9]
Традиції та сьогодення [16]
До ювілею [7]
Статистика
Главная » 2015 » Березень » 17 » Новини звідусіль
21:57
Новини звідусіль

Волинь. ЗІЛ, завантажений деревиною без документів, затримали активісти «Правого сектору» неподалік с. Ситовичі Ковельського р-ну. 
2 березня приблизно о 16.00 представники ГО «Правий Сектор Ковельщини» зупинили підозрілий автомобіль ЗІЛ131-АС1872АХ, що був завантажений лісопродукцією сосни. Як повідомляють активісти, супровідних документів у водія тоді не було. Через 15 хв. під’їхав іще один автомобіль ЗІЛ131-О5043ХМ із двома причепами, на яких теж була лісопродукція вільхової породи. І на цей товар відповідних документів не виявилося, кажуть представники «Правого сектору». Про правопорушення одразу повідомили у районний відділ міліції. Триває слідство. 
Житомир. Під час  проведення рейду з охорони лісів працівники державного підприємства «Словечанське лісове господарство» спільно з  правоохоронцями Овруцького райвідділу УМВС у Житомирській області 3 березня близько 18:00 у Сирницькому лісництві виявили 2 осіб, які  незаконно  видобували бурштин. Після того, як спритників затримали, на місце прибули  працівники Державної служби з боротьби з економічною злочинністю в Житомирській області. У затриманих вилучено  автомобіль ГАЗ-66, мотопомпу,  напірний рукав, видобутий бурштин та зброю.
***
4 березня рейдова бригада державного підприємства «Лугинське ЛГ» проводила патрулювання лісових масивів господарства. Пізно ввечері лісові охоронці на межі Коростенського та Лугинського р-нів виявили групу осіб, які проводили незаконну рубку дерев. Частині лісопорушників вдалося зникнути з місця події на легковому автомобілі марки Daewoo Nexia, який пізніше в результаті переслідування вони все ж змушені були залишити прямо в лісі. Та одного зловмисника – жителя с. Клочеве Лугинського р-ну, лісова охорона таки затримала.
Трохи пізніше в лісі охоронці виявили і трактор ЮМЗ, яким, імовірно, крадену деревину стрельовували. Працівники Лугинського РВ УМВС трактор вилучили і доправили у райвідділ. Наступного дня, оглянувши місце події, в Літківському лісництві Лугинського держлісгоспу лісівники виявили 17 свіжих пеньків дуба, 4 – граба та один – берези. Шкода, завдана лісовому господарству, вимірюється 153,7 тис. грн.
Матеріали щодо цього лісопорушення передані до Лугинського райвідділу міліції.
Кіровоград. Працівники лі­сового господарства Кіровоградської обл. днями вкотре направили допомогу жителям східного регіону України та військовослужбовцям – учасникам АТО. Про це повідомила начальник ОУЛМГ Наталія Ревенко.
Окрім коштів та різних засобів захисту, для потреб військових та мирного населення було передано допомогу у вигляді лісо- та пиломатеріалів. Із ДЛГ до зони проведення АТО також відправлено три одиниці автомобільної техніки.
Нині на фронті перебувають 13 військових – працівників лісової галузі Кіровоградщини. Підприємства продовжують виплачувати їм заробітну плату та не забувають про родини бійців-лісівників.
Полтава. Вже нині на території Полтавської обл. склалися надмірно сприятливі погодні умови для виникнення перших лісових загорань. Тепла сонячна погода значно збільшила кількість відвідувачів лісових масивів, а також паліїв сухої трави. Тому лісівники Полтавщини посилено готуються до пожежонебезпечного періоду.
Як розповів завідувач сек­тору охорони та захисту лісу Полтавського ОУЛМГ Олег Парфеня, у всіх лісогосподарських підприємствах наразі розробляють мобілізаційні пла­ни залучення сил та засобів при гасінні лісових пожеж із підрозділами ДСНС, іншими підприємствами та організаціями, а також приводять у належний стан пожежну техніку та інвентар.
Проте, наголошують лісівники, всі виконані заходи будуть марними, якщо населення нехтуватиме елементарними правилами пожежної безпеки та бездумно запалюватиме сірник поблизу лісового масиву.
***
На базі Комишнянської ЗОШ І-ІІІ ст. ДП «Миргородський лісгосп» організував нове шкільне лісництво. На першу зустріч зі школярами 7-го класу вирушили керівник учнівського лісництва від ДП «Мир­городський лісгосп» Іван Кобець, інженер лісових культур Юлія Кальна та лісничий Комишнянського лісництва Олександр Козлов. Усі вони розповіли школярам про цінність лісів та окреслили план роботи на майбутнє. Разом із тим дали і перше домашнє завдання: поміркувати та запропонувати власні варіанти назви шкільного лісництва.
Суми. У Шосткинському лісгоспі ввели в експлуатацію камеру для сушіння пиломатеріалів. Нове обладнання встановлене на базі Воронізької мехлісодільниці підприємства, де відбувається переробка заготовленої підприємством деревини.
Обладнання придбане у Польщі. Встановити сушильну камеру вдалося за короткий термін: близько двох місяців минуло від моменту заливки фундаменту і до першої загрузки камери, а з монтажем нового обладнання впоралися вже за два тижні.
Управління процесом суш­ки відбувається в автоматич­ному режимі за допомогою спеціальної комп’ютерної прог­рами, що базується на постій­ному вимірі вологості деревини. Контролюється вона у п’яти точках камери за допомогою вмонтованих датчиків. Нагрівання і підтримка заданої температури відбувається за допомогою гарячої води, що подається в сушильну камеру з котельної мехлісодільниці, де встановлено сучасний потужний котел, який працює на відходах лісопиляння.
Для разової сушки камера вміщає 75 м3 сировини. Залежно від параметрів деревини, її сушка триває в середньому 5 днів.
У планах керівництва – найближчим часом установити другу сушильну камеру для деревини, яка дозволить виробляти до 1 тис. м3 високоякісних матеріалів за місяць.
Черкаси. Близько 200 кг насіння сосни щороку заготовляють у ДП «Золотоніське лісове господарство». Збирають шишки всі лісництва на спеціальних лісонасіннєвих ділянках, частину закуповують у населення, а потім звозять їх у Ліплявське лісництво. Тут зібраний матеріал сушать, щоб отримати цінне насіння сосни. «Вихід насіння становить лише 1% від маси всієї зібраної шишки. Це кропітка робота, але в нас до цього процесу ставляться дуже відповідально», – розповідає директор ДП «Золотоніське ЛГ» Микола Бас.
Із кожної партії насіння відбирають зразки і надсила­ють на експертизу в лісонасіннєву станцію у Боярці. Після спеціальних аналізів визначають якість насіння, його життєздатність і схожість та видають посвідчення про кондиційність. «Цього року у нас, як і завжди, насіння першого класу. Рідко коли буває другого», – відзначає помічник лісничого Ліплявського лісництва Василь Воропай. Тобто, це чисте, якісне насіння, без сміття і не вражене хворобами.
Для потреб лісокультурної кампанії-2015 золотоніські лісівники планують використати близько 100 кг насіння. З нього буде створено розсадник, щоб виростити садивний матеріал уже на 2016 р. Решту насіння золотонісці планують продати. Також вони готові реалізувати сіянці сосни.
Листяних порід у Золотоніському лісгоспі вирощують мало, бо вони погано приживаються на місцевих ґрунтах. Однак між соснами будуть вводити дуби та чорні горіхи, щоб запобігти поширенню пожеж та шкідників. Загалом цього року в Золотоніському лісгоспі посадять близько 45 га лісу.

Категория: Новини | Просмотров: 552 | Добавил: Live | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Свіжий номер ЛВ
Читайте українське
Архів ЛВ
Календар
«  Березень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031