Головне меню
Рубрики
Анонси [29]
Колонка редактора [23]
На часі [25]
Еко [14]
Людина [24]
Актуальне інтерв’ю [12]
Світ без кордонів [7]
Резонанс [6]
Сторінки історії [17]
Глибинка [10]
Природа і ми [33]
Мисливство [13]
Рибальство [9]
Світ тварин [9]
Наш фотоконкурс [13]
Зі світу по нитці [4]
Хобі [17]
Цілюща аптека [29]
Лісова книгарня [9]
Цікаво [53]
Нотатки натураліста [161]
Світ очима дитини [20]
Лісовичок [31]
На замітку [18]
У світі пернатих [15]
Подорожуємо разом [29]
Психіка людина і проблеми лісівництва [10]
Новини [101]
Світ рослин [6]
Роздуми [9]
До теми [9]
Традиції та сьогодення [16]
До ювілею [7]
Статистика
Главная » 2015 » Лютий » 26 » Новини звідусіль
16:42
Новини звідусіль

Волинь. 14 лютого у ДП «Колківське ЛГ» відкрили оновлений цех із переробки деревини. 
На реконструкцію та нове обладнання лісгосп витратив 1 млн 300 тис. грн власних коштів. У цеху виготовлятимуть обрізний пиломатеріал та заготовки для європіддонів. Планують за зміну випускати до 10 м3 готової продукції.
Закарпаття. У Закарпатському ОУЛМГ відбувся семінар із працівниками, відповідальними за організацію роботи з персоналом державних лісогосподарських підприємств.
У рамках проведення семінару відбулася серія лекцій, присвячених кадровій, юридичній роботі та діловодству.
Кіровоград. Із метою забезпечення лісгоспів посівним матеріалом для проведення весняних робіт у лісогосподарських підприємствах Кіровоградщини заготовлено 23,9 т насіння лісових порід. Із них 17,7 т – жолудь дуба звичайного та червоного. Асортимент заготовлених порід становить 25 видів.
За даними сектору лісорозведення обласного управління лісового та мисливського господарства, найбільшу кількість насіння серед лісогосподарських підприємств області (близько 13 т) зібрали у ДП «Голованівський лісгосп».
Лісівники у 2013/14 рр. заготовили понад 54 т лісового насіння. У тому числі зібрали понад 36 т жолудів дуба звичайного – однієї з лісоутворюючих порід Кіровоградщини.
– Незважаючи на значну різницю в об’ємах заготівлі насіння минулого та позаминулого років,  в області достатньо стандартних сіянців дуба звичайного для забезпечення лісовідновлювальних робіт і створення нових дібров та їх доповнення під час лісокультурної кампанії 2015-го, – відзначає перший заступник начальника управління – головний лісничий Олег Середюк.
***
Внаслідок стихії, яка днями лютувала на території Кіровоградщини, лісовому гос­подарству області запо­діяно чимало шкоди. До зони негоди потрапили лісові насадження на території ДП «Чорноліський лісгосп». Від шквального вітру постраждали зелені масиви у всіх лісництвах лісгоспу.
За словами головного лісничого підприємства Олега Яценка, для ліквідації на­слідків стихії на території Чорного лісу необхідно провести низку санітарно-оздоровчих заходів на площі 105 га, у тому числі – на території ландшафтного заказника загальнодержавного значення «Чорноліський» на площі 20,8 га. В липні минулого року внаслідок природної стихії у заказнику «Чорноліський» було поламано стовбури та з корінням повивертало близько 160 дубів та ясенів віком понад 130 років. Завдяки заходам, які провели лісівники, спричинені бурею наслідки ліквідовано.
***
9 лютого Кіровоградська аграрна біржа провела загальний аукціон із продажу не­обробленої деревини заготівлі 2 кварталу 2015 р.
Участь в аукціоні взяли 87 споживачів, які подали 124 заявки на купівлю деревини. Серед учасників були представники Кіровоградської, Київської, Черкаської, Миколаївської, Вінницької, Запорізької, Волинської та Дніпропетровської областей. 
Найбільшим попитом у споживачів користувалися сортименти дубові. Під час аукціону ціна на пиловник дубовий у Голованівському, Олександрівському, Оникіївському та Чорноліському лісгоспах збільшилася в середньому на 12%.
Усього на продаж було виставлено 20957 куб. м деревини. Відповідно до результатів аукціону, реалізовано 18294 куб. м, що становить 87,3% від виставленого обсягу, на суму 13 404 191 грн.
Львів. 4 лютого 2015 р. наказом Держлісагентства від 03.02.2015 №52-К. Вадима Підгороднього звільнено з посади начальника  Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства за власним бажанням.  
***
Станом на 9 лютого 2015 р. державними лісогосподарськими підприємствами Львівського ОУЛМГ заготовлено та завезено на переробку в ДП «Львівський лісовий селекційно-насіннєвий центр» понад 20500 кг шишки хвойних порід.
У результаті  переробки вже отримано понад 165 кг насіння. Це тільки частина від запланованих обсягів.
До початку весняних посівних робіт уся лісонасіннєва сировина буде перероблена та передана державним лісогосподарським підприємствам управління.
Практично все отримане насіння планується висіяти навесні 2015-го в розсадниках та теплицях. Частину отриманого насіння залишать на зберіганні в ДП «Львівський лісовий селекційно-насіннєвий центр» у спеціальних холодильних камерах із метою поновлення запасів насіння на неурожайні роки.
Миколаїв. За інформацією мисливського відділу Миколаївського ОУЛМГ під час проведення мислив­ського сезону районні мисливствознавці постійно проводять роботи з охорони мисливського фонду у Миколаївській обл.
На сьогодні на виконання ст. 20 Закону України «Про мисливське господарство та полювання» працівники лісових господарств провели 32 рейди з охорони державного мисливського фонду, в яких задіяли 66 людей.
Під час перевірок затримали 5 порушників правил полювання та склали 5 протоколів. Браконьєрів притягнули до адміністративної відповідальності, на них накладено та стягнено штрафи у розмірі 204 грн. Збитки становлять 500 грн.
Полтава. На Полтавщині розпочався облік диких тварин. Під час обліку визначається чисельність тварин та місця їх перебування на території господарств. На підставі результатів таксації оцінюється та планується діяльність господарств, визначаються норми відстрілу на наступний мисливський сезон, приймаються рішення про необхідність часткової або повної заборони полювання на певний вид дичини, визначається динаміка чисельності тварин.
Уже розпочато облік у Миргородському, Лубенському, Пирятинському, Полтавському, Чутівському р-нах області. Під час проведення обліку диких тварин у 2014 р. на території Полтавської обл. нараховувалося: 146 лосів, 231 олень благородний та 259 оленів плямистих, 3021 козуля, 55 муфлонів, 1915 кабанів, 22464 зайців-русаків.
Одеса. З метою охорони лісів від пожеж у Вилківському лісництві ДП «Ізмаїльський лісгосп» змонтовано вежу висотою 50 м для встановлення протипожежного відеоспостережного комплексу ВПК-1500. Роботи проводяться коштом Євросоюзу в межах проекту «Консолідація природоохоронних організацій України, Румунії, Молдови» задля збереження та дбайливого використання природних ресурсів Придунав’я.
Всього в межах проекту планується встановлення трьох веж на території України та Румунії для спільного моніторингу пожеж у  дельті Дунаю.
Тернопіль. У 2015 р. державні підприємства Тернопільського ОУЛМГ планують збудувати майже 10 км лісових доріг ІІІ типу, що в розрізі держпідприємств обл­управління становить: ДП «Бережанське ЛМГ» – 1,9 км, ДП «Бучацьке ЛГ» – 1,3 км, ДП «Кременецьке ЛГ» – 1,7 км, ДП «Тернопільське ЛГ» – 1,7 км, ДП «Чортківське ЛГ» – 2,1 км.
Крім того, перед тернопільськими лісівниками стоїть завдання із відновлення уже існуючих лісових доріг, із них – 10 км шляхів із твердим покриттям та ще 10 км – ґрунтових полотен.
У першому кварталі цього року планується GPS-обстеження лісових доріг, зведених протягом 2008-2014 рр., після чого GPS-треки трас лісових автомобільних доріг будуть передані в «Укр­держліспроект» для нанесення їх на електронну карту.
Чернівці. На базі державного підприємства «Берегометське лісомисливське господарство» у рамках програми «Берегометські лісівники – буковинському війську» оздоровили 90 учасників Антитерористичної операції, з них – 85% з сім’ями. Також тут організували активний зимовий відпочинок для 40 дітей, у тому числі – з с. Рубіжне Луганської обл. 
Програму реабілітації та оздоровлення для учасників АТО із Буковини ДП «Берегометське ЛМГ» започаткувало влітку 2014-го. Послуги лісгоспу у рамках програми, зокрема проживання у мисливських будиночках та лісництвах, відпочинок у туристично-рекреаційних містечках із проходженням туристичних маршрутів, для військових є безкоштовними. Окрім цього, лісівники з усієї Чернівецької області допомагають військовослужбовцям коштами, продуктами харчування, засобами гігієни, паливом, шинами, берцями, медикаментами, касками, бронежилетами та власним товаром лісогосподарських підприємств.
Харків. 2 лютого святкували День байбака. Це свято вже стало традиційним і відбувається в смт Гайдари, що на території НПП «Гомільшанські ліси».
Цього дня до місцевої зірки – байбака Тимка – завітали журналісти, представники різних установ і відомств. 
Як напророчив «місцевий синоптик», зима триватиме ще 6 тижнів, а тоді весна вступить у свої володіння. А ще байбак «сказав», що 2015-й стане для всіх дуже добрим та грошовим.

Категория: Новини | Просмотров: 740 | Добавил: Live | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Свіжий номер ЛВ
Читайте українське
Архів ЛВ
Календар
«  Лютий 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728