Головне меню
Рубрики
Анонси [29]
Колонка редактора [23]
На часі [25]
Еко [14]
Людина [24]
Актуальне інтерв’ю [12]
Світ без кордонів [7]
Резонанс [6]
Сторінки історії [17]
Глибинка [10]
Природа і ми [33]
Мисливство [13]
Рибальство [9]
Світ тварин [9]
Наш фотоконкурс [13]
Зі світу по нитці [4]
Хобі [17]
Цілюща аптека [29]
Лісова книгарня [9]
Цікаво [53]
Нотатки натураліста [161]
Світ очима дитини [20]
Лісовичок [31]
На замітку [18]
У світі пернатих [15]
Подорожуємо разом [29]
Психіка людина і проблеми лісівництва [10]
Новини [101]
Світ рослин [6]
Роздуми [9]
До теми [9]
Традиції та сьогодення [16]
До ювілею [7]
Статистика
Главная » 2015 » Лютий » 26 » Ловися, рибко...
09:49
Ловися, рибко...

Один із найпоширеніших методів релаксу на природі – риболовля. Той, хто бодай раз побував на водоймі з вудкою, насолодився ні з чим не зрівнянною радістю спілкування з природою і зловив першу у своєму житті рибу – не забуде цього ніколи! Процес лову риби настільки захопливий, що майже завжди переростає у всепоглинаючу пристрасть за будь-якої пори року… 

Середина лютого. Зимові дні більше нагадують весняні – чути спів пташок, яскраво світить сонце, надворі подекуди до +7ºС. Але береги річок аж ніяк не спорожніли. Охочих упіймати омріяний трофей чимало. Рибалки кажуть, що до кінця лютого почнеться хороший кльов деяких видів лускатих відповідно до риболовного календаря. 
Загалом риболовля цієї пори має чимало особливостей, які потрібно враховувати, щоб повернутися додому живим-здоровим та не з порожніми руками. 
Вирішальним фактором успішного «полювання на риб» є погода. Значні перепади температури від майже лютих морозів до відлиги – справжнє випробування не лише для риб, а й самих рибалок. Адже від таких стрибків залежить товщина льодового покриву та безпосередньо безпека людини.

За статистичними даними Державної служби України з надзвичайних ситуацій, у 2014 р. на водних об’єктах загинуло 1 456 осіб, врятовано 654 особи, в т. ч. під час зимової риболовлі. З метою попередження рибалок про небезпеку на льоду рятувальники проводять профілактичні рейди для запобігання нещасних випадків на водоймах та роз’яснювальну роботу з правил безпечної поведінки під час зимової риболовлі. 

Рибалці слід пам’ятати, що у закритих водоймах до кінця зими риба відчуває значну нестачу кисню у воді, а це означає, що вона буде тинятися всією водоймою у пошуках «ковтка чистого повітря» і може просто не зважати на всілякі приманки і прикормки. Інша річ – якщо лов передбачається на відкритому водоймищі з проточною водою: найімовірніше, рибу ви знайдете поблизу відкритих ділянок води.
Бувалі рибалки знають, що окунь, приміром, і в лютому ловиться відмінно на мормишку й поплавкову снасть в основному з насадкою мотиля. Варто згадати про ефективність використання дрібних блешень або балансирів, у цей період на такі приманки відмінно «вистрілює» великий окунь. Щуку ж краще ловити ввечері, коли відлига. Класика щучих снастей працює в лютому як ніколи: жерлиця і живець, а для активного лову можна сміливо застосовувати найкращі блешні. 
Минь у лютому становитиме значну частину улову вмілого рибалки. У другій декаді лютого зголоднілий після активного нересту, він хапає усе підряд. Найкраще ловити пізно ввечері, використовуючи блешню. 

У писемних джерелах XIV-XVI ст. вилов риби і торгівля нею згадуються як одне з важливих допоміжних видів занять населення України. Найбільшими центрами рибальства були у той час Дніпро та гирла повноводних рік басейну Чорного моря, а також водні артерії Полісся. На теренах Поділля, історико-етнографічної Волині, Прикарпаття й інших регіонів уже в XIV ст. виникали перші штучні водойми для розведення риби – ставки. У XV-XVI ст. власники-шляхтичі цих водойм активно торгували рибою на внутрішньому і зовнішньому ринках, у зв’язку з чим розвивалося і місцеве ставкове господарство. 

Судак, як і всі хижі риби, активізується тільки у гарну погоду – вранці і ввечері. Краща снасть – звичайна блешня. 
Плотва в лютому поводиться спокійно. Їй неабияк імпонує підгодівля. Дуже важливо систематично підкидати корм у лунку – тоді вона триматиметься поряд і збільшить кількість ваших «трофеїв». Ловити цю лускату красуню слід на звичайну вудку з кивком, а як насадку використовувати будь-яку тваринну наживку: мотиля, опариша і т. п. Найбільшим конкурентом плотви є лящ, який теж потішиться щедрій підгодівлі. Клювання ляща, швидше за все, буде або однозначним, або відсутнім узагалі. Залежно від погодних умов і місця, часто зловити можна йоржа, чехоня, плоскирку, карася, краснопірку. 
Яків ШТИРЯ
Фото Олександра ДУРМАНЕНКА 
та Тетяни МИЗНІКОВОЇ

Категория: Рибальство | Просмотров: 773 | Добавил: Live | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Свіжий номер ЛВ
Читайте українське
Архів ЛВ
Календар
«  Лютий 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728