Головне меню
Рубрики
Анонси [29]
Колонка редактора [23]
На часі [25]
Еко [14]
Людина [24]
Актуальне інтерв’ю [12]
Світ без кордонів [7]
Резонанс [6]
Сторінки історії [17]
Глибинка [10]
Природа і ми [33]
Мисливство [13]
Рибальство [9]
Світ тварин [9]
Наш фотоконкурс [13]
Зі світу по нитці [4]
Хобі [17]
Цілюща аптека [29]
Лісова книгарня [9]
Цікаво [53]
Нотатки натураліста [161]
Світ очима дитини [20]
Лісовичок [31]
На замітку [18]
У світі пернатих [15]
Подорожуємо разом [29]
Психіка людина і проблеми лісівництва [10]
Новини [101]
Світ рослин [6]
Роздуми [9]
До теми [9]
Традиції та сьогодення [16]
До ювілею [7]
Статистика
Главная » 2013 » Грудень » 20 » Корисні аромати лісової цілительки
13:13
Корисні аромати лісової цілительки


Сосна і ялина – животворні дерева, у яких все є корисним: молоді і старі шишечки, гілки, живиця, хвоя. Їхній особливий аромат асоціюється з новорічними святами. Вдихаєш цілющого запаху – і відразу зринають у пам’яті картини дитинства з яскраво-прикрашеною зеленою красунею, цукерками, подарунками і домашнім затишком. Пригадали? На мить повернулися в приємні спогади, зачувши аромат хвої. Саме в ньому є безліч приємних лікувальних секретів: у переддень Нового року в наших будинках поселяється справжня лісова цілителька!

Наприклад, ялина виділяє фітонциди («фітон» – рослина, «ціде» – вбивати), котрі озонують повітря. Враховуючи умови життя сучасних міст, очищене у такий спосіб повітря створює здорову атмосферу у вашій оселі. Аромат хвої здатен наповнювати помешкання такими іонами кисню, що створюють цілющий мікроклімат. У приміщеннях із нестачею цих іонів люди часто почуваються погано, страждають через головні болі. Також іони поглинають і випромінювання від техніки (телевізори, комп’ютери).
Подібні цілющі властивості має й ефірна олія хвойних. Наприклад, ефірна олія сосни має сильну бактерицидну дію. Вона здатна уповільнювати розвиток і навіть вбивати багато хвороботворних мікроорганізмів. Особливо згубно діє ефірна олія сосни на туберкульозну паличку. Тому санаторії такого профілю часто будують у соснових лісах.
Давньогрецький лікар Гіппократ першим радив хворим на туберкульоз легенів перебувати в сосновому лісі. Пліній та Гіппократ застосовували препарати із сосни для лікування легеневих і гострих респіраторних захворювань.
У сучасній аромотерапії смолистий, гіркуватий запах сосни використовують для поліпшення настрою, насичення організму киснем. Введені в зубні пасти і еліксирні екстракти з соснової хвої усувають запальні процеси в ротовій порожнині. Хвойні ванни сприяють зміцненню нервової системи, зменшують біль, набряклості при остеохондрозі, артрозах, артритах, міозитах і невралгіях, перешкоджають спастичним скороченням сечоводів, підсилюють виведення піску з нирок і сечового міхура.
Щодо ароматів ялини, її свіжий, холодний, смолисто-гіркуватий запах знімає нервозність і напругу. У хвої ялини присутні ефірна олія, аскорбінова кислота, дубильні речовини, смола, мінеральні солі; в корі – багато дубильних речовин. Хвоя ялини має сечогінну, потогінну, жовчогінну дію.
Її використовують для приготування вітамінних концентратів і протицингового настоїв. У народній медицині відвар молодих гілочок ялини з сіллю здавна використовують для ванн при радикуліті, ревматизмі, подагрі, нервовому збудженні.
Якщо на новорічні свята ви вирішили встановити штучну ялинку, можна ароматизувати ваше приміщення з допомогою натуральних ефірних олій сосни, ялини чи ялиці (і не лише в зимовий період).
Соснова ефірна олія має свіжий, смоляний запах. При випаровуванні в аромолампи дезінфікує приміщення. Доцільно використовувати для профілактики і лікування під час епідемії грипу. Крім того, аромат впливає на емоційний фон, допомагає впоратися зі стресом і відновлює душевну рівновагу.
Ялинова ефірна олія також має приємний хвойний запах, сприяє дезінфекції та очищенню повітря, запобігає поширенню гострих респіраторних інфекцій. В аромотерапії ефірну олію ялини рекомендують як своєрідний бальзам, який усуває нервове напруження.
Ялицева ефірна олія – зі свіжим лісовим пряним смолистим запахом. Сприяє усуненню сторонніх запахів і цінується як ефективний засіб для лікування і профілактики респіраторних захворювань, бронхіальної астми, пневмонії, гіпергідрозу, підвищує гостроту зору і запобігає втомі очей. В ароматерапії цінується як регулятор емоційного фону – бальзам для душі, який вселяє оптимізм, усуває відчуття самотності.
Тож як чудодійні новорічні дерева, що слугують окрасою ваших осель, так і ефірні олії цих хвойних вічнозелених красунь є лікувально-профілактичними і косметичними засобами. Крім святкової атмосфери, вони дарують гарний настрій, здоров’я, молодість і красу.


Підготувала Яна ТЕТ
Фото Ганни СНІТКО

Категория: Еко | Просмотров: 959 | Добавил: Live | Рейтинг: 2.0/1
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Свіжий номер ЛВ
Читайте українське
Архів ЛВ
Календар
«  Грудень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031