Головне меню
Рубрики
Анонси [29]
Колонка редактора [23]
На часі [25]
Еко [14]
Людина [24]
Актуальне інтерв’ю [12]
Світ без кордонів [7]
Резонанс [6]
Сторінки історії [17]
Глибинка [10]
Природа і ми [33]
Мисливство [13]
Рибальство [9]
Світ тварин [9]
Наш фотоконкурс [13]
Зі світу по нитці [4]
Хобі [17]
Цілюща аптека [29]
Лісова книгарня [9]
Цікаво [53]
Нотатки натураліста [161]
Світ очима дитини [20]
Лісовичок [31]
На замітку [18]
У світі пернатих [15]
Подорожуємо разом [29]
Психіка людина і проблеми лісівництва [10]
Новини [101]
Світ рослин [6]
Роздуми [9]
До теми [9]
Традиції та сьогодення [16]
До ювілею [7]
Статистика
Главная » 2015 » Березень » 17 » Хто контролює бурштиноманію?
20:49
Хто контролює бурштиноманію?

На жаль, сьогодні про бурштин говоримо більше з точки зору розкрадання багатства природи, ніж законного його видобутку. Сотні копалень, карти з визначеннями місць, де може бути цінний камінь, намагання продати, перевезти за кордон сльози природи – все це сумна реальність... 
Волинь донедавна не фігурувала у переліку областей, де квітне бурштиноманія. Здебільшого у цьому контексті раніше йшлося про Житомирщину та Рівненщину. Проте географія бурштиношукачів розширюється. 
У Волинському ОУЛМГ кажуть, що проблема незаконного видобутку бурштину на території Маневицького р-ну (а саме ця місцина стала тепер досить проблемною) з’явилася влітку минулого року. Проте якщо раніше бурштиношукачі копали «сонячний камінь» на сільгоспземлях, то тепер вони частіше з’являються на території державного лісового фонду. Ліс у повному значенні цього слова прочищають. Особливо «робота» кипить поблизу сіл Вовчецьк, Лісове, Гута Лісівська та Оконськ Маневицького р-ну.
Бурштин добувають та намагаються вивезти за кордон. Так, 9 березня на м/п «Ягодин» Волинської митниці ДФС під час проведення митного контролю транспортного засобу марки «BMW» під керування громадянки України, яка їхала з України до Республіки Польща у приватних справах, посадовими особами митниці припинено спробу незаконного вивезення за межі митної території України бурштину вагою понад 40 кг.
Загалом же у другій половині минулого року митники зафіксували та вилучили 640 кг бурштину вартістю майже 15 млн грн.  Зазначена кількість виявленого незаконно переміщуваного бурштину є безпрецедентною в діяльності митниць. А тільки з початку 2015-го митницями попереджено 20 випадків незаконного переміщення зазначеного товару вагою майже 475 кг. Вартість уже оціненого бурштину становить більше 8 млн грн.
Своєю чергою депутати Верховної Ради України порушують цю проблему. «Протягом багатьох років місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування Рівненщини намагаються вирішити питання незаконного видобутку бурштину», – йдеться у пояснювальній записці народного депутата України Сергія Євтушка, яку він підготував до проекту постанови Верховної Ради України про створення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування  фактів незаконного видобутку бурштину; встановлення можливих зловживань, що мають ознаки корупційних дій, у системі Міністерства внутрішніх справ, Генеральної прокуратури України, Міністерства екології та природних ресурсів України та Державного агентства лісових ресурсів України у період із січня 2014 року по теперішній час. Депутат наголошує на бездіяльності Міністерства внутрішніх справ, Міністерства екології та природних ресурсів, місцевих правоохоронних органів, Служби безпеки та Генеральної прокуратури України, що призвела до того, що за останній рік незаконний видобуток бурштину поширився і спостерігається на території не тільки Рівненської, а й Волинської, Житомирської, Львівської областей. Прийняття такого проекту Постанови дозволить провести повне і всебічне  розслідування фактів незаконного видобутку бурштину; встановлення можливих зловживань, що мають ознаки корупційних дій.
У співпраці з народним депутатом України Василем Яніцьким Сергій Євтушко днями представив законопроект, який має узаконити видобуток бурштину там, де знайдені родовища цього каменю. У разі прийняття законопроекту «Про бурштин» на територіях із родовищами мають бути створені комунальні підприємства, яким видаватимуть дозволи на здійснення видобутку каменю. Ці КП матимуть законне право на продаж ділянок із покладами бурштину на аукціонах, де їх зможуть придбати всі охочі. Продаж уже видобутого напівдорогоцінного каміння буде здійснюватися на біржі, керованій тими ж КП.
Автори законопроекту ще працюють над його вдосконаленням, щоб найближчим часом представити у Верховній Раді для ухвалення.
Олександра БІЛЕВИЧ

Категория: На часі | Просмотров: 827 | Добавил: Live | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Свіжий номер ЛВ
Читайте українське
Архів ЛВ
Календар
«  Березень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031