Головне меню
Рубрики
Анонси [29]
Колонка редактора [23]
На часі [25]
Еко [14]
Людина [24]
Актуальне інтерв’ю [12]
Світ без кордонів [7]
Резонанс [6]
Сторінки історії [17]
Глибинка [10]
Природа і ми [33]
Мисливство [13]
Рибальство [9]
Світ тварин [9]
Наш фотоконкурс [13]
Зі світу по нитці [4]
Хобі [17]
Цілюща аптека [29]
Лісова книгарня [9]
Цікаво [53]
Нотатки натураліста [161]
Світ очима дитини [20]
Лісовичок [31]
На замітку [18]
У світі пернатих [15]
Подорожуємо разом [29]
Психіка людина і проблеми лісівництва [10]
Новини [101]
Світ рослин [6]
Роздуми [9]
До теми [9]
Традиції та сьогодення [16]
До ювілею [7]
Статистика
Главная » 2014 » Квітень » 19 » «Екологія природи –екологія культури»
14:30
«Екологія природи –екологія культури»

Пернаті – символ свободи, світла і добра. Вони приносять на своїх крилах весну, радо вітаючи мелодійним співом. Краса пташиної пісні лікує душу, кличе у безтурботність, звертаючи увагу заклопотаної людини, мовляв, стій, зупинися, злови цю мить, відчуй весну – і журба твоя минеться…

Справжню радість на початку цього місяця приносять саме пернаті. Дивно? Зовсім ні. Відомо, що 1 квітня 1906 р. була підписана Міжнародна конвенція з охорони птахів. Відтак, починаючи з 1906-го і донині, цього дня відзначають Міжнародний день птахів, який проходить у рамках програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера».
У Європі під загрозою зникнення – понад 50% видів птахів. Переважно від нас, людей, залежить їхня доля. Іноді навіть шумна людська присутність може примусити птахів покинути місця, де вони мешкали довгий час, а знайти нові їм досить складно. Не буде місця для гнізда – не з’являться пташенята. Відомо, що через це зникали цілі види. Особливо болісно впливає господарська діяльність людини: розорювання земель, осушування боліт, застосування міндобрив і отрутохімікатів, вирубування лісів, викошування трав. Тому турбуватися про пернатих у різний спосіб, прищеплювати любов до них у підростаючого покоління – обов’язок Людини.
Наприклад, нещодавно у приміщенні Художнього музею обласного центру Волині відбувалася презентація виставки художнього фото Віктора Чухрая під назвою «Птахи нашого міста». Захід є частиною культурно-мистецького проекту «Екологія природи – екологія культури», присвяченого саме Міжнародному дню птахів.
Охочих відвідати ексклюзивну фотовиставку зібралося чимало: фольклористи, краєзнавці, філологи, культурологи, мистецтвознавці, представники влади та ЗМІ. Під час презентації присутні мали можливість долучитися до бесіди на тему «Метафоричний образ птаха в українській культурі» – про співзвучність актуальних проблем екології природи та екології культури.
Виявляється, у порівняно невеликому обласному центрі Волині є стільки оригінальних різновидів пернатих! На горобцях, голубах, сороках, воронах пташиний асортимент далеко не завершується. На фотовиставці Віктора Чухрая, присвяченій пам’яті мами Євгенії Василівни, була представлена колекція близько 30 видів птахів, які трапляються у Луцьку. Є й червонокнижні.
Переглядаю світлини фотохудожника і не можу намилуватися: по-перше, талантом і майстерністю митця, по-друге, різнобарв’ям пташиного світу міста. Горличка, повзик, сорокопуд, костогриз, берестянка, припутень, пищуха, вівсянка жовта, чекан чорноголовий, річковий крячок, кропивник, малинівка – і це ще не повний перелік крилатих представників фауни. Про багато різновидів взагалі чую вперше. Ось тобі й на – чудова нагода ближче познайомитися з маловідомими співочими мешканцями Луцька.
– Мене більше цікавить не далека заокеанська екзотика, а те, що поблизу і навколо нас, – зізнається Віктор Чухрай. – Україна, рідна Волинь – ми стільки маємо прекрасного, зокрема серед флори й фауни. Тому за допомогою подібних заходів хочеться донести й розкрити людям чудовий світ, котрий нас оточує. Не десь далеко, у невідомості, а тут, під боком.
У представленій пташиній фотоколекції пана Віктора – напрацювання близько останніх п’яти років. За його словами, зйомка життя пернатих друзів вважається однією з найважчих і найскладніших видів фото, яка потребує знань, терпіння та безмежної любові до братів наших менших.
Окрім експозиційного ряду світлин Віктора Чухрая, також були представлені твори народного мистецтва. Так, виставку доповнювали зображення метафоричних птахів – переосмислені малюнки учнів подвижника на ниві української культури Василя Парахіна (нині активно розбудовує Школу народного традиційного малярства у с. Журавники, що на Горохівщині).
– Діти з великим задоволенням малюють пернатих, – підкреслює Василь Григорович. – Адже пташка – це досконалий вид Божої краси. Раніше, до речі, було багато рябчиків, одудів і ще всіляких різновидів. Шкода, що сьогодні їх мало де знайдеш. Колись у мене в дворі мешкала очеретянка. Під стріхою птаха мала гніздечко…
Під час мистецького заходу автор проекту – заслужений працівник культури України, мистецтвознавець Зоя Навроцька – представила гостям оригінальний подарунок завідувача відділу природи Волинського краєзнавчого музею Тетяни Тищенко – печених жайворонків.
– Напередодні свята сама півночі пекла ці вироби з дріжджового тіста, – зізнається пані Тетяна. – До речі, колись цей день називали Днем сорока святих, головною пташкою якого була моя улюблениця – сорока. Згідно з традицією, тоді випікали цих жайворонків.
Цікаво, що у рамках проекту «Екологія природи – екологія культури» заплановані ще й інші творчі зустрічі та презентації, які відбуватимуться протягом квітня. Серед них – цикл акцій для школярів, які матимуть змогу відвідати фотовиставку, а також взяти участь у різноманітних майстер-класах від працівників Художнього музею у Луцьку.
Подібні заходи покликані формувати у дітей гуманістичне сприйняття світу, риси милосердя, моральності, любові до природи рідного краю та культури, а також спонукати до духовного розвитку та збагачення естетичного смаку.


Тетяна САСЮК
Фото автора

 


 

Категория: У світі пернатих | Просмотров: 872 | Добавил: Live | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Свіжий номер ЛВ
Читайте українське
Архів ЛВ
Календар
«  Квітень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930